Blodiglar bättre än läkemedel

Vid Skånes universitetssjukhus, i Lund, använder man sig av blodiglar för att få fart på blodcirkulationen när man opererar på avklippta fingrar. Inget läkemedel fungerar bättre än dessa små djur på att återskapa blodcirkulationen i fingret..

Blodiglar håller blodcirkulationen igång bättre än mediciner

Det händer 10-15 gånger per år att en patient kommer in till sjukhuset med avklippta fingrar. Personen ”behandlas” med fem, sex blodiglar under flera dagar. Djuren har över 300 pyttesmå tänder och där de sugit i sig blod får patienten en effektiv genomblödning i upp till 10 timmar, meddelar universitetssjukhuset.

Det är intressant att se hur gamla, traditionella läkekonster åter tas till heders. Det finns mycket kunskap vi kan använda oss av i den moderna sjukvården. Visste ni för övrigt att blodiglar faktiskt såldes på svenska apotek ända fram till 1972?

Det kallas bio-medicin, när man använder sig av djur i läkekonsten. Att låta små fiskar gnaga av förhårdnader på fötter har blivit populärt på fotvårdssalonger, men denna fiskterapi fungerar också på psoriasispatienter. En ms-sjuk patient vittnar om hur mycket bättre han blivit av stick från bin och dödliga stafylokock-baktierier i sår kan  ätas upp av spyflugelarver. Många menar att detta är något vi kommer att få se betydligt mer av framöver.

Camilla

Kommentarer