Min 14-åring har sämre kondis än jag

Har skrivit en motion där jag vill verka för att alla elever i grundskola och gymnasieskola i hela landet garanteras minst tre lektionstimmar idrott per vecka. Annars är risken att hälsa i dagens Sverige blir en klassfråga. De som har råd satsar på idrottsaktiviteter för sina barn på fritiden. Men de som inte har föräldrar som har råd eller tid; vad händer med dem? Dessutom vet man enligt forskning att fysisk träning påverkar resultaten i skolan. Vi tänker helt enkelt bättre.  Vill vi höja kvaliteten på den svenska skolan bör

Ha en underbar vår!

idrottens betydelse vägas in. Det är avgörande för både elevens hälsa och resultat. Ett regeringsbeslut på tre timmar schemalagd idrott i veckan i skolan kan inte vänta. Det är bråttom.  Själv vänder jag ut och in på mig själv för att mina tonårssöner ska röra på sig och inte fastna vid dator och tv spel. Har blivit personlig tränare åt min 14-åring som ju har mycket sämre kondis än jag. Jag kommer inte ge mig. Det vi bygger upp i ungdomen har vi igen hela livet. Fick nyligen också höra en skrämmande siffra på psykisk ohälsa bland ungdomar. Hela 40% tar antidepressiva. Hur kan det ha blivit så? Fysisk träning är rena dunderkuren mot lättare depression.  Istället för antidepressiva borde man ordinera löprundor utomhus, skogspromender, dansaftnar, körsång och teater. För kultur ger också hälsa.

Ha en underbar Vår!

Kommentarer