Dag 6 i Almedalen – kanonsseminarium, strålande sol och litet avkoppling.

Igår vaknade vi

Anna Maria Corrazza Bildt och Alexandra i Almedalen

extra tidigt till en underbart vacker dag och  gjorde oss presentabla på rekordfart – det var dags för 1,6miljonerklubbens sista programpunkt.

”Livsstil – en hälsofråga?”  var titeln och först  på programmet stod en paneldebatt angående vad de olika landstingen gör för att hjälpa rökare att sluta –eller inte gör…..

Johan Brun från Pfizer inledde med den senaste medicinska informationen innan en livlig diskussion satte igång mellan Alexandra Pascalidou och Anita Jernberger, landstingsråd i Östergötland och Sofia Nerbrand. Den fulltaliga publiken engagerade sig ordentligt och vi fick förslag på en mängd åtgärder som politiker kan sätta igång för att göra det enklare att sluta och svårare att fortsätta med den så otroligt skadliga rökningen!

Efter en snabb yogapaus och en skvätt uppiggande kaffe fick vi lyssna till Anna Maria Corazza Bildt berätta om hur hon engagerat sig i ett EUregelverk för tydlig och lättförståelig märkning av all mat – ”Basta till matfusket” har blivit verklighet helt enkelt!

Maria Larsson, barn och äldreminister, pratade om vikten av förebyggande vård och av att ta ansvar för sin egen hälsa i tid om vi vill ha ett långt och hälsosamt liv – vi är ju vad vi äter och dricker(och drar ner i våra lungor – min kommentar…)

En bra och lyckad förmiddag i ett äntligen sommarvarmt Visby, som dock redan under fredagen började tömmas på folk. Även vi och våra underbara Gotlandsvolontärer fick så smått börja packa ihop vår monter efter fem dagars höjdarjobb. När väl allt material var omhändertaget promenerade vi iväg till Almedalen för att lyssna på Håkan Juholts premiärtal från denna viktiga plattform. Parken var full av folk och applåderna duggade tätt under det att Juholt lade ut texten om det trygga Sverige han menar bör växa fram på nytt. Vi får väl se hur det går, som talare tyckte jag att han klarade sig bra, kanske litet mästrande i tonen men med flera stänk humor.

Kvällen var ljum, folk njöt av att flanera – och vi med dem. Vi åt en god middag och trivdes på Wisby Strand hos Tobbe Larsson och hans vänliga och duktiga personal. På verandan pratade jag en stund med trevliga Lena Eek, centerpartist och EU-parlamentariker som sa sig gilla valet av unga Annie Johansson till ny centerledare.

På vägen hem stannade vi omigen till på Donners och minglade en stund med ”hela Sverige” som verkade ha trängt ihop sig barbalkongen.  Där var Ylva Johansson och Erik Åsbrink, Tomas Bodström som hade en tennisracket på axeln vid midnatt, Erik Blix, Mats Hellström och många, många flera som passade på att ta till vara på den lätthet till möten och samtal som är unikt för Almedalsveckan.

Tack för oss för denna gång, tack till alla som hjälpt oss, lyssnat på oss, talat med oss och inte minst till alla passat på att bli medlemmar i 1,6&2,6miljonerklubben! Veckan har varit givande, kul och lärorik – vi är tillbaks nästa år igen!

 

Kommentarer