Höstnytt

Nu börjar höstterminen, inte bara för skolbarn och studerande utan för oss alla är det tydligt att sommarlättjan är över. Och att det är dags att komma igång med allt från jobb till motion.

Det märks inte minst på kvällstidningarnas löpsedlar : Gå dig smal i höst – ropades det ut från väggarna i förra veckan –men inte ska man bara gå för att bli smal, utan man ska röra på sig för att må bättre och leva längre.

Jag är ju med på många olika events och lyssnar till föreläsare inom de flesta medicinska inriktningar och alla är ense om en sak – motion gör oss friskare!

Någon sade nyligen att man kan gå ned 10 kg på ett år om man står upp och arbetar 2 timmar per dag! Om det är helt sant vet jag inte, men tanken är tilltalande och svindlande – om sittandet är en sådan bov i hälsosammanhang  är det relativt lätt att göra något åt saken.  Alla behöver inte gå ned i vikt, men ökad cirkulation är bra för alla.

Nu kör vi alltså igång med att göra avbrott i sittandet. Från och med idag!

  • Sitt inte mer än ett par timmar i taget, upp och gå 10 min efter en längre stunds sittande.
  • Sätt mobilen på ringning 2 ggr i timmen, ställ dig upp, sträck på dig och stretcha litet. Tänk katt….OBS! gäller även på kvällen i TV-soffan.
  • Försök gå utomhus en kvart på lunchen (ta med ett par bekväma skor till din arbetsplats och låt dem stå kvar där så att du alltid är redo att gå en sväng)
  • Gör en promenad till en del av din dagliga rutin, på morgonen, kvällen, mitt på dagen – när helst det passar dig. Att gå är en ursprunglig aktivitet för människan, att gå stimulerar oss både fysiskt och psykiskt.

Himla tur att 1,6 & 2,6miljonerklubben har vår årliga aktivitet Hjärtgåing/Tjejgåing nu i september så vi kan hjälpas åt att komma igång med våra nya rörligare liv. Läs mer på www.1.6miljonerklubben.com/aktiviteter

I sju olika städer i Sverige ordnar vi Hjärtgåing/Tjejgåing –   ni anmäler er väl till den som är närmast er i geogafin?

Nytt för i år är att vi pushar för rockringen som klockren motionskompis och komplement till promenaden. 10 minuters rockande gör underverk för mag-och ryggmuskler.

Kom och prova själv under Hjärtgåing – vi visar och lånar ut ringar. Och jag lovar att något hänt med rockringen sedan jag var tonåring– den har blivit ett väl balanserat redskap som är lättare att hålla i rotation och dessutom nästan masserar höfterna. Kul och nyttigt.

Ta med familjen, grannarna och arbetskamraterna – alla är lika välkomna!

Vi ses på promenadstigen!

Let's Move!

 

Kommentarer