Tänk om Bush hade sett möjligheten!

Tio år sedan 9/11-attacken. Jag undrar hur världen hade sett ut idag om Bush hade valt att inte hämnas. Vad hade hänt? Självklart hade han fått motta enormt mycket kritik och definitivt riskerat sin karriär. Men, om han hade tagit avstånd och markerat att det var under deras värdighet att ge tillbaka med samma mynt, hade al-Qaida ändå kunnat få sådan hög status? Hade de lika lätt kunnat rekrytera så många unga vilsna människor genom att övertyga dem om att USA var fienden? Hade hatet och rädslan i båda lägren kunnat öka så mycket? Hade lika många människor världen över dött? Vi människor behöver bestämma oss för vilka sorts varelser vi vill vara framöver. Vilka värdegrunder vi vill leva efter. Växa upp en smula. Det är ju när vi själva utsätts för angrepp som vi prövas. Det är då vi behöver skilja på nödvändigt försvar och på hämnd.  Det är då vi kan välja om hämnden är viktigare för oss än att hålla fast vid det beteende vi i hjärtat vet att vi vill ha mot våra medmänniskor. Det är dags för oss att lämna dagisnivån nu och utvecklas som ras. Bush och USA fick en fantastisk chans för tio år sedan som de inte tog. De hade kunnat föregå med gott exempel och visat hur vi människor skulle kunna bete oss mot varandra. Det hade självklart krävt ett enormt mod och nytänkande men, oj vad mycket pengar och vad många liv som hade kunnat besparas!

Jag undrar vad en Gandhi eller Mandela hade gjort i Bush´s situation. Hade de sett möjligheten?

Men vet ni vad? Det intressanta med det här är ändå att vi ALLA faktiskt får samma sorts möjlighet varenda gång vi på något sätt attackeras.  Vi ges en ypperlig chans att växa. Vi får helt enkelt möjlighet att medvetet välja vilka vi som människor vill vara! Allt det här får en att fundera lite. Är vi människor inte snart redo att ta ett steg vidare i vår utveckling? Redo för ett paradigmskifte? Och vad kan vi i så fall alla göra för att hjälpa till? Kanske, till att börja med, vara villiga till förändring!

DET skulle vi kanske kunna reflektera över i dag, den 11 september 2011.

 

 

Kommentarer