Ny teknik – en dröm för många!

Det är lätt att ställa sig avog mot all ny teknik som sköljer över oss. Jo, förvisso är det ett evinnerligt petande på telefoner och läsplattor och många tycks bry sig mer om sina tekniska prylar än verkliga kontakter. MEN den nya elektroniken har också medför ett helt nytt liv för många människor. De med funktionshinder.

På tekniska högskolan i Lund håller forskaren Björn Breidegard på att skapa ”Drömmaskiner” för funktionshindrade. Plötsligt kan människor klara att göra saker de tidigare inte klarat eller haft väldigt svårt för. Som att kunna svara ja och nej, hålla rätt på en inköpslista i mataffären, få hjälp att komma igång eller få hjälp att hitta hem.

Drömmaskinerna är tekniskt avancerade handdatorer, smartphones eller surfplattor som förenklar vardagen. Björn Breidegard är ofta ute på på särskolor, dagcenter osv och träffar både funktionshindrade människor och omsorgspersonal – personliga assistenter, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och lärare exempelvis. När han visar dem vad man kan göra brukar idéerna komma på vad som saknas och det bästa av allt: De program Björn Breidegard gjort kan laddas hem gratis från företaget Certecs hemsida: http://www.certec.lth.se/forskning/droemmaskiner/!!!

Certec är Avdelningen för rehabiliteringsteknik inom Institutionen för designvetenskaper vid Lunds tekniska högskola. Tack vara ett tvåårigt finansiellt stöd från Sparbanken Finn Framtidsstiftelse har man getts möjlighet att ta fram ett antal Drömmaskiner för handdatorer, mobiltelefoner och vanliga datorer baserade på Windows eller Windows Mobile och att skänka bort programmen gratis. Just nu finns det inga program färdiga för iPhone, men i och med att källkoden till alla Björns Drömmaskiner är fri och gratis, kan den som har kompetensen själv konvertera dessa till andra plattformar. Björn Breidegard tänker själv också göra så många av sina Drömmaskiner som möjligt tillgängliga på Android, smartphones och surfplattor.

Fantastiskt! Så glad man blir.

Camilla

 

Kommentarer