Drottningen hedersgäst och invigningstalade på Centrum för Genus medicins 10 års Jubileum!

Drottning Silvia höll ett trevligt tal och följde sedan några föredrag angående Genusmedicins utveckling i världen, av Noel Bairey Mertz. Vidare talade Ingrid Lundberg, ordförande i Centrum för Genusmedicins Styrelse, om historiken kring Centrum där Karin Schenck Gustafsson, kardiolog och professor, är chef.

Karin sitter ju i vår styrelse och är med i Kärntruppen. 1.6 har ju bidragit genom insamling bla från de Kalendrar vi sålt till Centrum för Genusmedicin, under de 10 år verksamheten har bedrivits.

Sen talade en av våra tidigare stipendiater professorn i infektionsmedicin, Birgitta Evengård, som numer forskar i global hälsa vid Umeå universitet. Men när Birgir Jacobsson, chef för det Nya Karolinska berättade om den nya vision som man nu har, med patienten i fokus – då kommenterade Drottningen det och frågade om de inte haft patienten i fokus tidigare? Sedan skrattade hon och sade att hon varit patient på Karolinska och var mycket, mycket nöjd. Och innan hon gick så fick vi höra om att när hon var liten, ca 9 år, hade hon en apa som sin bästa vän. Drottningen hade alltid känt sig så nära den apan och undrat hur mänsklig apan var? Detta apropå att en av forskarna hade bedrivit studier på just apor.

Det var verkligen roligt att höra vår Drottning så personlig! Hela dagen blev mycket givande och man jämförde t ex hur sårbara männen är och på samma sätt hur känsliga vi kvinnor är. Men att skillnaderna är stora och det behövs mer kunskap och forskning.

Vi fick sedan njuta av vacker musik med Power Strings genom Kjerstin Dellert, och en god middag.

En komplett dag och kväll.

Alexandra

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.