Vilket kackel?!

Förra året var jag med om att få ge ut min första text i en bok!

Det hade jag nog inte riktigt vågat om jag inte året innan det åkt på en fantastisk skrivarresa till Rhodos. Vi var ett gäng på tio tjejer i olika åldrar från 30-65 år som åkte iväg på kurs. Vår lärare var den fantastiska författaren Lotta Lundberg.  Från början åkte jag mest för att utmana mig själv. Jag kände att jag ville vidare, träffa nya människor. Kasta mig ut på något nytt. Förutom att kursen var väldigt rolig, lärorik och utmanande fick jag några nya, underbara vänner för livet. Jag är så glad att jag gjorde detta. Nu är vi i full gång att planera kurs två.

Detta ledde i sin tur att jag fick med en text skriven i en antologi  ”Mera kackel” som gavs ut förra året utav nätverket Magma. ”Mera kackel” är en uppföljare till ”Kackel” som gavs ut redan 2004.

 

– Titlarna anspelar på att kvinnors berättelser genom tiderna avfärdats som pladder, babbel, sladder eller hönsgårdskackel. Men vad det egentligen handlar om är insikter, empati och livsvisdom. Helt enkelt livsnödvändiga berättelser om livet, säger min syster Helena Jönsson som är initiativtagare och redaktör för böckerna samt grundare av  det kvinnliga nätverket Magma.

I text och bildform skildrar 33 kvinnor från nätverket några av livets verkliga händelser. Jag har som sagt med en text i denna bok tillsammans med bl.a syrran Helena Jönsson, Renata Chlumska, My Blomkvist, Zinat Pirzadeh och min kollega i Vocalettes Maria Wells mfl.

I böckerna närmar sig författarna vitt skilda livsföreteelser och fenomen med humor, nyfikenhet, vishet, värme, lust och ursinne.

Texterna behandlar allt från beslöjade kvinnor, mjölkstinna bröst, åtrå, otrohet, barnlöshet, utbrändhet, obduktion och alkoholism till döende föräldrar, turer med raggarbil, samernas renskiljning, Hollywoods kändiskvarter, de berömda Carolafläktarna och första svenskan på Mount Everest. I förordet skriver Katarina Mazetti bland annat; ”Kackel” i den vanliga föraktfulla bemärkelsen är det inte, bara i betydelsen att många kvinnliga röster blandas. De här ”hönsen” är frigående och lägger sprättägg! Antologin kommer att ges ut av Lumio förlag i Övertorneå med stöd av Luleå kommun och Norrbottens läns landsting.

Mera kackel innehåller även ett tiotal illustrationer av Jenny Holmlund.

Det är två härliga böcker där kvinnorna verkligen bjuder på sig själva och delar med sig av sina erfarenheter genom livet. Du som läsare får dig både ett gott skratt, någon tankeställare men kanske även en fälld tår.

För varje ”Mera kackel” bok beställd direkt genom Magma under oktober månad, skänkes 10 kr till Cancerfonden.

Om du vill köpa en bok maila din beställning till helena@suluk.se (Pris 150 kr. Normalpris 200 kr)

Kram Caroline

 

Kommentarer