Det röda guldet från Bottenviken.

Syrran kom hit på blixtvisit i veckan. Så himla mysigt! Förutom att hon är min syster så är hon även min manager. www.helenajonsson.net. Jag tar hand om mycket själv men vissa delar sköter hon plus att hon rycker in lite extra när det blir väldigt mycket för mig. Det blev naturligt så när hon jobbat som manager åt ett par andra artister. Något som är lite roligt är att när hon för ett antal år sedan jobbade som programledare och producent på P3 pop i Göteborg letade hon ständigt efter nya demoband. Då hittade hon ett superband från Malmö som hon valde att spela i Radio. Bandet var ”The Ark”. Så syrran var den första att spela dem i radio. Lite kul tycker jag. By the way var det Jakob Skarin, Ola Salos bror som spelade till mig på Selmas dop igår. Världen är liten…

Hur som helst bor numer min syster Helena mest i Luleå sedan ett par år efter att ha träffat en Luleåman på Kebnekajses bergstopp under en fjällguide utbildning. På den tiden bodde vi båda två i Malmö.

Däremot har vi mamma och pappa kvar i Helsingborg där vi är uppväxta. Jag älskar Skåne. Det är så fantastiskt fint där. Jag gillar de öppna slätterna och närheten till vattnet. Vatten är lika med frihet för mig. Det ger mig lugn. Jag åker ner så ofta jag hinner.

Solnedgång över Öresund. Jag älskar det. Underbart vackert!

Vi i Vocalettes var nere en sväng i Skåne i somras med Rhapsodyturnén Close up Rhapsody och jag har gjort ett par andra jobb i Helsingborg efter det. Bl.a på näringslivsgalan som gick av stapeln för någon vecka sedan så då passade jag på att få någon extra dag ”hemma”.

 

Vocalettes med Robert Wells

 

Backstage på Close up Rhapsody i somras. La Gaylia med Vocalettes

När Helena kom ner nu hade hon med sig en stoooor väska med barnkläder! Oj så sött allting är. Vilken fördel när man är lillasyrra och kan ärva. Hon har fått en varje så nu finns det att välja på. Stort tack!

Som extra bonus fick jag ett halvt kilo löjrom! Kalixlöjrom! Är det något i matväg som får mig i fullständig trans så är det kalixlöjrom. Oh la la. C’ est bon! Med champagne såklart, men det får vänta nu.

Vilken härlig färg den har i år!! Mmmmm

I Bottenviken fiskar man under några intensiva höstveckor efter siklöja. Ur denna fisk utvinner man löjrom. Kalix Löjrom framställs i Kalix med omnejd och är känd för sin fina kvalitet. Löjfisket startar den 20/9, varje år, och pågår ca sex höstveckor, under siklöjans lekperiod. Framställningen av löjrom är ett genuint hantverk som utförs till stor del för hand.

Siklöjan i Bottenviken anses unik eftersom den har anpassat sig till det bräckta vattnet. Löjrom från området är av en typisk orange färg, medan rom från siklöja i sötvatten har en gul färg. Är löjrommen av bra kvalitet ska man kunna lägga den på en sked och vända den upp-och-ner utan att rommen glider av.

Kalixlöjrommen kallas även: Det röda guldet från Bottenviken.

Må så gott!

Kram Caroline

 

Kommentarer