Inspirerade av prisade hjältar

Årets pristagare; Huang Ming, Ina May Gaskin, Jacquelina Moudeina och Renée Vellvé från GRAIN

Igår delades Right Livelihood Awards, det alternativa nobelpriset, ut för 32: andra gången. Priserna gick till amerikanskan Ina May Gaskin, kallad världens mest kända barnmorska. Hon kombinerar modern vetenskap med gedigna kunskaper i ursprungsmedicin när hon kämpar för bästa fysiska och mentala hälsa för både mor och barn. ”Jag tar emot Right Livelihood-priset i alla de barnmorskors, läkares, doulors och förlossningsaktivisters namn som ser på barnafödande som en kreativ handling som bäst utförs av mödrar i en miljö de själva valt, utan att behöva störas av onödig medicinsk inblandning”, sa Ina May Gaskin när hon tog emot priset i Sveriges riksdag igår.

Hon fick 50 000 euro liksom övriga två pristagare; organisationen GRAIN, representerad av Renée Vellvé, som stöder bönders rätt att odla sin mark, inte tvingas gå ifrån sina marker och tvingas sälja vilket sker när pengaflöden från pensionsfonder, investerare och agrobusiness som går till att köpa och leasa jordbruksmark i utvecklingsländer. Organisationen vurmar för närodlat, småskaliga familjejordbruk över hela världen. Först då kan vi lösa den globala matkrisen.

Och advokaten Jacqueline Moudeina från Tchad i Afrika. Hon tvingade fly till Kongo under 13 år när inbördeskriget bröt ut i Tchad 1979. Nu kämpar hon utan rädsla för rättvisa för sitt folk och upprättelse gentemot den tyrann som styrt deras land. Hon kräver straff för alla de brott mot mänskligheten som begåtts. ” ”I Afrika är laglösheten en cancer som äter upp vår kontinent och förhindrar oss att uttrycka vår verkliga potential”, konstaterar hon.

Kvällen hederspris tilldelades Huang Ming från Kina, kallad Mr Sol. Han bygger solenergi anläggningar. Moderna, gigantiska och lär människor använda solenergi. “Jag var rädd att nästa generation skulle lägga skulden på oss, och det är anledningen till att jag 1995 började engagera mig i. Sedan dess har vår vision och våra ansträngningar varit att få hela världen att skifta till förnyelsebar energi och skapa en värld med blå himmel och vita moln för våra barn och barnbarn”, sa Huang Ming när han tog emot priset.

Jag, Paula Ternström och Lill Lindfors närvarade under ceremonien

Lilla Akademin underhöll och sångerskan från The Real Group, Katarina Henryson, med cellisten Svante Henryson, Andreij Power, violin och Elizabeth Sombart på piano. Vackert. Underbart. Och jag kände mig inspirerad av alla dessa hjältar som arbetar med stora och viktiga frågor för mänskligheten.

Alexandra

Kommentarer