40 år senare!

Pernilla lite äldre
Pernilla 6år

Ibland undar jag vad jag skulle vilja säga till mig själv om jag hade träffat mig som 6 åring. Vad vet man som vuxen? Vad har vi ångrat? Vad har vi lärt oss?
Vad önskar vi att vi hade gjort annorlunda? Vad önskar vi att vi hade lärt oss?
När jag ser på min dotter som är nyss fyllda åtta år och jämför med mig själv i den åldern så är vi väldigt lika och så otroligt olika. När jag var liten och bodde med min mamma som var ensamstående så var vardagen inte fattig på något sätt men inte särskilt rik heller på ”onödigt” lyx. Min mamma jobbade mycket och var sjuk mycket och låg ofta på sjukhus. Flera somrar i rad från att jag var 4år till jag var 7år så var jag sommarbarn.Det betyder att jag fick bo hos en främmande familj några veckor varje sommar. Dels på grund av att min mamma var tvungen att jobba och dagis var stängt men också på grund av att hon låg på sjukhus en hel del. Idag skulle vi i vårat samhälle inte ens tänka tanken på att skicka våra barn till främmande människor i flera veckor, jag skulle då rakt inte göra det. Men vad gör de familjer som inte har några släktingar som kan hjälpa till? Hur många släktingar hade vi? Jaa, min mamma hade och har 7 syskon. Min morbror och hans familj tog hand om mig en av alla gånger min mamma låg på sjukhus men sen var det som att ingen hade ”tid” med det. Nu hade jag turen att komma till en jättefin familj i Vansbro som tog väl hand om mig och jag kommer ihåg att jag hade många kompisar där och att jag fick uppleva soliga somrar med mycket bad etc, så jag har positiva minnen från det. Också. Allt detta gjorde såklart att jag växte upp lite för snabbt. Tog lite för mycket börda på mina späda axlar och fick lära mig att man gnäller inte i första taget!
Vad skulle jag då säga till mig själv?
Jo, lilla barn, lek så mycket du kan, var inte orolig, det ordnar sig alltid på något sätt, se att kärnfamiljen kan se ut på så många olika sätt, ta till dig de människor du möter på vägen som lär dig kloka saker, försök när du blir vuxen att inte ta på dig för mycket, lär dig säga nej, lär dig att vägen till vuxenlivet inte behöver gå så fort, ut och dansa, häng på när kompisarna vill ta med dig på roliga upptåg, pröva dina vingar, tänk mer på dig själv och vad DU vill, upptäck världen. Framförallt,glöm aldrig att du duger som du är!

Kommentarer