En cancersjuk anhörig kan göra dig hjärtsjuk

Det är tungt att se en nära anhörig gå igenom en cancersjukdom. Vi blir deprimerade och känner psykisk stress. Många anhöriga som make eller maka mår faktiskt så dåligt att risken för stroke och kranskärlsjukdomar ökar med 30 procent. Forskaren Jianguang Ji,  medarbetare vid Centrum för Primärvårdsforskning i Malmö, menar att det är extra viktigt med förebyggande insatser till personer vars livspartner drabbas av cancer.

Det är inte svårt att misstänka att kvinnor, som betydligt oftare drabbas av  brustet hjärta i samband med stress, också i detta samanhang är extra utsatta.

Camilla

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.