Desmond Tutu vann våra hjärtan

Jag fick hälsa på den fantastiske sydafrikanske frihetskämpen Desmond Tutu! FOTO: MAGNUS SANDBERG

Leadership for Human Rights. Så löd rubriken till Postkodlotteriets tankeväckande afton på konserthuset igår kväll. Salongen var fullsatt av inbjudna gäster när Postkodlotteriets mycket sympatiska och professionella vd Niclas Kjellström-Matseke och kvällens inlånade presentatör, Mishal Husain, från BBC news of the world hälsade välkomna till denna kväll som behandlade mänskliga rättigheter.

Kvällens behållning blev den legendariske ärkebiskopen Desmond Tutu som ju var en av de viktigaste personerna i kampen för avskaffande av apartheid i Sydafrika. Med varm humor och lättsamma skämt, trots det allvarliga ämnet och budskapet, vann han allas hjärtan!

FN:s biträdande generalsekreterare Jan Eliasson och skådespelaren Sean Penn berättade om sina engagemang och erfarenheter från krigs- och katastrofdrabbade länder. Sean visade prov på att han trots ett häftigt temperament ändå kan vara uthållig och enveten i sin kamp att få fram hjälp till de värst utsatta områdena efter katastrofer som jordbävningen i Haiti till exempel. Beundransvärt, tycker jag! Han är mycket mer sympatisk än vad jag trodde efter den bild jag fått i media av honom.

Filmade inslag illustrerade de förordningar FN författat och alla länder i stort sett skrivit under. Men det finns bevis på att alla länder inte lever upp till vad de lovat genomföra och bryter mot de mänskliga rättigheterna om och om igen!

”Kom ihåg att havet består av droppar, ge inte upp. Det lilla var och en kan göra kan göra skillnad”, sa Eliasson

Desmond Tutu delade med sig av ett klokt ordspråk; Den kvinna som tävlar om att bli minst lika betydelsefull som en man har inga ambitioner!

Han slog ett slag för kvinnans jämställdhet, kvinnor har varit underställda männen alltför länge. Vi ser ju att när man ger kvinnan i familjen de så kallade mikrolånen, då försvinner inte pengarna…

Sedan fick alla posera och bli fotograferade med kvällens stjärnor så jag fick personligen möjlighet att framföra min beundran och tacksamhet till Desmond Tutu, tog emot kindpussar av Sean Penn och sa några uppskattande ord till Jan Eliasson, som påpekade att vi bör fortsätta stödja FNs arbete mot våld mot kvinnor och barn! Så även Desmond Tutu.

Med musik av Salem Al Fakir och First Aid Kit blev det en verkligt oförglömlig Human Rights kväll!

Alexandra

Barbro Ehnbom, Alexandra och Karin E Palmqvist på trappan till Konserthuset inför kvällens Human Right-gala

Här med postkodlotteriets vd Niclas Kjellström-Matseke och Desmond Tutu. FOTO: MAGNUS SANDBERG
Jag fick hälsa p Jan ELiasson också
Sean Penn, trevligare än jag trodde

Kommentarer