Fler äldre ska få jobb!

Arbetsmiljöverket har konstaterat att det minsann inte är lätt för äldre i arbetslivet. Arbetsgivarna behöver informeras om att det är lönsamt att satsa på äldre. Det finns mycket positivt som de som är 40, 50 och 60+ tillför; kompetens, erfarenhet, överblick, prioriteringsförmåga, självkännedom och större tålamod. Personer i denna ålder behöver mindre introduktion, har bättre simultanförmåga och högre arbetsmoral. Generationsmix ger ökad effektivitet, kreativitet och trivsel!

I USA finns mycket managementlitteratur om hur man bättre ska ta till vara sina äldre i personalen. I Tyskland har man nätverk för att säkra den seniora kompetensen i sina företag och i Finland har man i riksdag och regering slagit fast att arbetstiden över livet ska öka med tre år.

Detta imponerar på arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg. I och med att politikerna gjort detta till ett nationellt mål måste alla myndigheter och samhalls aktörer bidar med konkreta handlingar. I Sverige har en av tio känt sig ålderdiskriminerad, t ex kan en 31-åring få tre gånger fler positiva svar på en jobbansökan till restaurang eller butik, än en 46 åring med samma meriter visar en studie från Linnéuniversitetet.

Äldre ratas oftare inom medier, mode, reklam och information. Trots att äldre lär sig lika snabbt ny teknik och är mer produktiva, visar en studie från Tyskland.

Större flexibilitet inom arbetsorganisationen gör att äldre kan lockas stanna längre i arbetslivet, men äldre är förstås olika beroende på vilka arbetsuppgifter de haft. Somliga yrken slits man ut rent fysiskt av.

Alexandra

 

 

Kommentarer