Vår första debattdag, om äldre och matsvinn

Morgondagens äldre omsorg, ja under den rubriken fick vi lyssna på Göran Hägglund som gav många positiva infallsvinklar på detta viktiga ämne. Han påpekade att bli gammal inte är att vara sjuk. Individen måste få vara med o påverka Regeringen ska ta ännu starkare grepp om denna fråga och genomlysa problemen med underbemanning och prioritera upp t ex utbildning för all personal. Det kommer ju att saknas folk som vill arbeta i alla vårdyrken, äldreomsorgen inte minst. Hur ska vi locka de unga att vilja arbeta inom dessa viktiga yrken?

Bättre utbildnig, bättre villkor och möjlighet att avancera , tror jag. Gunnar Akner , professor och geriatriker, skådespelerskan Solveig Ternström som ju också är kärntruppsledamot i 1.6, Alexandra Pascalidou 2.6:a och pr-konsulterna Peje Emilsson och Maria Ludvigsson debatterade högt och lågt! I södra EU tar familjerna själva hand om sina äldre, det är en plikt och självklart, menade Alexandra. Solveig påpekade att den personliga kontakten saknas, att den tid man kan lägga på var och en av de äldre är på tok för kort! ”Vi vill ha boenden med zumba, med glädje, kultur och värme. Och självklart god mat!”

Peje Emilsson, Alexandra Pascalidou, Solveig Ternström, Gunnar Akner och Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson blickade framåt och påpekade att det inte är negativt att bli gammal. Att vi bör ändra attityder till ålder. De flesta 40-talisterna kommer inte att nöja sig med att acceptera att det bara är på ett visst sätt.

-Vi vill ju vara med och påverka så klart, fastslog Peje Emilsson. Panelen enades om att vi har åldersdiskriminring, att det inte behöver vara fel att tjäna pengar på att bedriva äldreomsorg. Det kan ju bara vara bra med konkurrens där också – bara vi kvalitetssäkrar.

Anna Maria Corazza Bildt, Carl Jan Granqvist och Pär Bergqvist, som blivit känd för att ha åkt runt i Sverige och ätit mat från 100 skolkök, diskuterade om Matsvinnet. I den offentliga maten, på skolor, inom vården och inom olika boenden. Anna Maria påpekade att det inom handels slängs mycket , i hemmen ja överallt. De unga har en väldig rädsla för allt som passerat bäst före datum, tror att det är farligt om man provar att dricka mjölk som är en dag gammal så att säga. Och de har ingen tilltro till sina sinnen. Man kan lukta, smaka och avgöra om det är ät eller drickbart. Detta har vi glömt att lära våra ungdomar.

Debatt om Matsvinnet med professor Allen Counter från Harvard University USA, Alexandra, Carl-Jan och Anna Maria Corazza Bildt

Carl Jan är övertygad om att det är bästa att köpa dyr mat, då kastar man inte. Och om det smakar gott, då slängs inte maten, då äter man i regel upp! Dagen fick ett härligt slut med sång av den oemotståndlige Eddie Oliva, så det blev allsång.

Alexandra

 

 

Sedan blev det Allsång med Eddie Oliva

Kommentarer