Acceptance and Commitment Therapy – terapiform som sprider sig

 

Hej igen!

Idag kommer en hälsning från 1560 m.ö.h. Jag sitter i solen och läser forskningsrapporter om den mycket populära terapiformen – ACT (Acceptance and Commitment Therapy).  ”Livets utmaning består inte i att utforska nya landskap, utan att utveckla nya ögon att se med”

IMG_5286

Kan man se på sin oro med nya ögon? se på sin rädsla eller skam över det fruktansvärda man gjort? Kan man acceptera och gå vidare? Gå upp och tala fast man känner sig livrädd och skakig? Sluta grubbla och börja leva.

9789127114920_200_sluta-grubbla-borja-leva

Istället för att ta bort smärtsamma känslotillstånd och jobbiga tankar,  jobbar man med att se verkligheten som den är, finna en acceptans och agera i värderad riktning. Acceptans innebär här inte att man tycker att en sak är bra, utan liknar den acceptans man tar till då det regnar ute och man måste fram. Man kanske inte gillar det, men går rakt dit man ska utan att låta sig hindras.  Åsa Nilsonne beskriver det fint i boken  – Att leva ett liv inte vinna ett krig. 

Det finns idag ACT för stress, för smärta, missbruk, depression, psykos för att bara nämna några områden. Det är en mindfulnessbaserad KBT (Kognitiv beteendeterapi), där mindfulnessträning är en central del. Likt ett Shape pass på SATS, tränas olika färdigheter och precis som en diabetiker behöver känna av sina signaler, acceptera läget och göra det bästa för situationen, kan vi alla träna upp vår medvetenhet, acceptans och förmåga att göra medvetna val.  Man jobbar med övningar för att utforska vilka värderingar man prioriterar och vill leva efter och man tränar på hur man kan trycka på acceptansknappen när livet inte går som man vill. Läs gärna:  – The confidence gap , av Russ Harris och  – Sluta grubbla börja leva av Steven C Hayes och vill ni veta mer om vad som händer i hjärnan så kan jag varmt rekommendera Mindfulness i hjärnan av Åsa Nilsonne.

Jag kommer skriva mer om detta och tills dess önskar jag er allt gott! /Gabriella

 

 

 

 

Kommentarer