Mer musik i sjukvården

Vid svåra psykiska diagnoser, cancer, dialys… När musikterapi integrerar med övrig behandling blir effekten mycket större. Det visar musikterapeuten Anci Sandell som arbetat med musikterapi i över 35 år och nu presenterar ett fantastiskt forskningsresultat.

Anci Sandell har undersökt effekterna av musikterapi hos patienter som genomgår sjukhusbehandling för psykiatriska dysfunktioner, cancer eller dialys. Hon har även specialstuderat terapins inverkan på cancersjuka barn och på ungdomar med svåra psykosociala problem. Musikterapin har integrerats i den övriga behandlingen och skett i nära samspel mellan terapeut och patient. Terapin har individanpassats och innefattat förinspelad och improviserad musik, men även inslag av målade bilder och texter. Och alla har de upplevt förhöjd livskvalitet.

Musik har använts som en läkande kraft sedan antiken, men är en underutnyttjad behandlingsmetod i den moderna vården. Musik kan sänka pulsen, blodtrycket, nivåerna av stresshormoner och förbättra andningen, förklarar Anci Sandell som hoppas att hennes forskningsresultat ska bidra till att musikterapi kommer spela en betydligt viktigare roll framöver i svensk sjukvård

Camilla

Kommentarer