Vår tids slavar!

Ja det är kvinnorna enligt den 76-åriga egyptiska diplomaten Mervat Tallaway. Tack vare hennes mod och styrka när hon vågade stå upp mot många övriga arabländer, kunde FN efter två veckors segdragna förhandlingar äntligen enas  om en historisk deklaration om kvinnors rättigheter. Att man inte ska slå, våldta eller kränka kvinnor.

Länderna har nu enats om en uppförandekod hur nationerna ska bekämpa våld mot kvinnor.

Det är 20 år sedan FN: generalförsamling antog deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor, men tyvärr följs den långt ifrån överallt. Sexuellt våld mot kvinnor är ett stort problem i samhället. I krig såväl som under fred. En svensk undersökning från början av 2000-talet visar att 34% av de tillfrågade kvinnorna hade blivit utsatta för någon form av sexuellt våld sedan de fyllt 15. Detta är i Sverige.

Det var också förvånansvärt många av FN:s medlemsländer som inte  ville skriva på ett gemensamt papper om att avstå från att slå, våldta eller kränka kvinnor. Men nu finns det på pränt  att ”våld mot kvinnor och flickor inte kan rättfärdigas av någon sedvänja, tradition eller hänsyn till religion”!

Ett stort steg är taget.

Alexandra

 

 

Kommentarer