När det blir för mycket

Kvinnor blir allt sjukare, meddelas det. Framför allt i psykisk ohälsa. Och i synnerhet efter första barnets födelse.

Det blir för mycket för många unga kvinnor. Men, som socialförsäkringsminister Ulf Kristersson också antydde, så ligger det förmodligen även jämställdhetsproblem bakom. Hur man fördelar arbete och ansvar hemma och på jobbet.

Vi vet att kultur på recept fungerar mycket bra vid mildare psykisk ohälsa, utbrändhet mm. Det testas runt om i hela Sverige med goda resultat. Vi i 1.6 och 2.6 engagerar oss också i kulturens läkande egenskaper. I projektet Kulturpaletten samarbetar Svenska PostkodLotteriet, 1,6 & 2,6 miljonerklubben och Uppsala Universitet. I höstas startades arbetet vid Mörby vårdcentral, strax norr om Stockholm. Nu planerar vi för fler vårdcentralen runt om i landet.

I höstas var närmre 44 000 svenskar sjukskrivna för psykisk ohälsa. Med kultur i vården skulle många kunna må väldigt mycket bättre.

 

Kommentarer