Önskar er en kravlöst härlig Påsk

Idag är det skärtorsdag och vi kan välja om vi vill fira att Jesus åt sista nattvarden (Kristendomen), att häxorna for till Blåkulla (gammal folktro) eller om vi vill se det som en reningsdag (Romersk-katolsk tro). Ordet  ”skär” kommer från ordet ren, vacker, blank eller klar och det sägs att Jesus tvättade lärjungarnas fötter på skärtorsdagen.

IMG_6027

 

Jag bloggar om senaste rön inom hjärnforskning, om livspusslet och psykologi och jag måste säga att Påsken på fler vis är en hälsohögtid. Jag tänker då inte på alla ägg man äter eller eventuell tvagning utan på årstiden och kravlösheten. Stress kan enkelt sammanfattas som en obalans mellan krav och resurser. Det handlar om en otillräcklighetskänsla.  Julen bär ofta med sig allt annat än julefrid och vi känner att vi måste ha julefint, gran, paket, mat etcetera. Vi ska vara glada, sams och ha det riktigt mysigt i våra stugor. Vår hjärna som tar emot signaler utifrån och inifrån kroppen, känner av vår otillräcklighet och sprutar ut stresshormoner kortisol och adrenalin. En längre tids kortisolutströmning leder successivt till ett sämre immunförsvar och den onda cirkeln är igång. Känner vi att vi inte riktigt hinner med allt bak eller alla paket börjar våra  hjärtan rusa, vårt biologiska larm går igång och vi rustas för ”fight eller flight”. Med spända muskler, förhöjt blodtryck och tunnelseende,  springer vi runt som tokar i julruschen.

snoedroppar

Annat är det under Påsken! Solen tittar fram och vi börjar i alla fall se små tecken på att våren är på väg. Tidningarna visar recept på goda röror av ägg och sparris, men det är kravlöst. Ingen höjer på ögonbrynen om man inte gjort den där gubbröran och att bara sitta på en parkbänk och titta på snödropparna är OK. Kravlöshet är som balsam för själen. Det är detta våra stressade hjärnor trånar efter.  Jag brukar jämföra en utbränd hjärna med en överansträngd lårmuskel. Receptet är återhämtning. Jag önskar er många sköna stunder under påsken och jag hoppas att ni unnar er att göra det ni tycker är härligt!

Glad Påsk! /Gabriella

Kommentarer