Fet fisk förlänger livet

Tänk att det jag helst äter är såå nyttigt! Underbart att få det bevisat. Visst vill jag som så många variera min kost; skaldjur, lamm, kyckling ja givetvis allt grönt och skönt. Men det är glädjande med dessa nya rön kring omega3-fettsyror som det ju finns gott om i fet fisk.

Det är tidigare känt att omega 3 minskat risken för hjärt-kärlsjukdomar. Nu visas hur dödligheten påverkas och att intaget har betydelse för dem som redan är äldre, skriver Svenska Dagbladet. Äldre som får i sig mycket fett från fet fisk lever mer än två år längre än andra, visar en stor amerikansk studie. Och redan lite fisk ger stora effekter! Det behövs inte jättemängder för att uppnå stora hälsovinster, förklarar forskarna.

Omega3 består av  olika fettsyror,  den nya amerikanska studien visar att  visar nu att de som fått i sig mest DHA (dokosahexaensyra) via kosten minskade risken för att dö i kranskärlssjukdomar med 40 procent och särskilt dödlighet kopplat till arytmier minskade med 45 procent. DPA (dokosapentaensyra) var i stället tydligast kopplat till minskad risk för att dö i stroke medan EPA (eikosapentaensyra) var starkast kopplat till hjärtinfarkter utan dödlig utgång.

Alexandra

Kommentarer