Bit ihop och lid eller?

I fredags morse föreläste jag på 1.6 miljonerklubben, det var inspirerande! På natten efter fick jag ett njurstensanfall för första gången i livet och då var jag inte så modig. Då tog smärtan över helt. Men jag fick några insikter om hur lätt hänt det är att bita ihop och lida. Som tur var, övertygade min man mig om att vi borde åka in till sjukhus. Och eftersom han jobbar inom sjukvården gav jag med mig och vi fick ta ambulans in. Och tur var det! Mitt i natten fanns det på underbara Norrtälje sjukhus kompetent personal som brydde sig. Särskilt glad blev jag när sköterskan Ritva sa att det är bäst att vi kollar hjärtat för att: ”kvinnors hjärtan beter sig annorlunda än vad vi tror, så det är viktigt att ta ekg även om man inte tror det är någon fara.” Jag berättade att jag just pratade för en organisation som vill föra fram just det budskapet, bland annat. Så här några dagar efter är jag lätt mör, men mycket bättre.

Det är lätt hänt att tro att man är modig, bara för att man biter ihop, lider och står ut. Men väldigt många gånger och för många människor är det så mycket modigare att be om och söka hjälp.

Som barn använder vi olika strategier för att bli älskade och uppskattade. Ibland är strategierna bra, ibland fungerar de sämre, särskilt när vi blir vuxna. Har vi fått mest beröm när vi varit duktiga och stretat på så fortsätter vi ofta med det i vuxen ålder. Den strategi du valt som barn påverkar hur mycket mod du har som vuxen. Har du lärt dig att anpassning är den bästa vägen till kärlek, fortsätter du ofta med det, eller om det gett störst utdelning att vara rolig så blir du lustigkurren även som vuxen. Att upptäcka och bryta de mönstren är en väg till mer mod.

Andra skäl till bristande mod är:

* En inre kritiker som hämmar din handlingskraft

* Rädsla för konflikter, vi vill inte stöta oss med andra.

* Att vi vill tillhöra en grupp och inte vågar utmana den.

* De stereotyper bilder vi har om vad man får eller inte får göra som man/kvinna, ung/gammal, chef/medarbetare och även utifrån olika yrkesgrupper, nationaliteter eller klasser. Bilderna begränsar oss och det vi anser är möjligt att göra.

* Brist på tid och ork är en stor anledning till att vi inte orkar ta jobbiga samtal, lösa konflikter eller sätta gränser.

För varje individ finns det områden där de är mer och mindre modiga. Och alla har sina skäl. Att vi vill ha uppskattning och bli älskade som vi är, och att vi vill tillhöra en grupp, är djupt mänskliga behov. Så när du inte är modig ska du inte klanka ner på dig själv, du har säkert dina skäl. Men att ha koll på dem gör att du inte längre styrs av det omedvetna utan själv kan ta kontrollen över när och om du vill agera modigt, eller hellre väljer en annan väg.

Vill du bryta mönster och bli modigare? Kontakta mig gärna för en föreläsning, workshop eller coachning på maria@gerlofson.se

 

Kommentarer