Vi får inte missa att utbilda våra barns hjärtan

 

Artikelserier om medkänsla avlöser varandra. Agneta Lagercrantz på Svenska Dagbladet skrev förra veckan att de aldrig haft så många delningar på facebook. Det är hett att prata om medkänsla och forskningsområdet växer. På Stanford school of medicine har man till och med startat ett center för forskning på medkänsla: The centre for Compassion & Altruism research and education

Medkänsla består inte av en enda känsla. Vi behöver empati, uppmärksamhet, medvetenhet om egna känslor samt medkänsla för oss själva (self-compassion). Emiliana Simon-Thomas som forskar inom området på Berkeley förklarar att  medkänsla överlappar emotionella och kognitiva processer i hjärnan, och att alla hjärnans nätverk arbetar parallellt.

IMG_6457

Dalai Lama talar om vikten av att utbilda barnens hjärtan. Detta går i linje med Joachim Bauers intressanta bok om spegelneuroner. Joachim beskriver att ett barn som inte har erfarenhet av att andra visat empati, själv kan ha svårt att utveckla emotionell resonans. Han förklarar vidare att ett barn normalt utvecklar empatiska området mellan andra och tredje levnadsåret och han jämför lekens betydelse för inlärning av mellanmänskliga handlingsstilar som motion och idrott för barnets fysiska utveckling.

IMG_6456

 

En myt jag gärna slår hål på är att personer med Aspergers syndrom skulle vara oempatiska. Tvärtom visar studier och erfarenhet att de kan känna lika mycket eller mer, men däremot ha svårt att visa att de bryr sig eller ibland svårt att förstå att någon blir ledsen. Det handlar således om en brist på det sociala spelet vad gäller kroppsspråk, hur ärlig man får vara och inte. Som en kvinna uttryckte det ” det känns som att alla spelar ett spel och kan reglerna förutom jag”

Vetskapen om att uppmärksamhet, medveten närvaro och medkänsla  kan tränas, öppnar nya dörrar. Hos psykologer skräddarsys paket och program erbjudes både för grupper och individer. Vi tränar idag inte bara muskler utan även våra hjärnor.

Vill du själv träna på din medkänsla har exempelvis läkare Ola Schenström givit ut en CDskiva med övningar (mindfulnesscenter )och vill du läsa mer om spännande forskning inom området så kika gärna på Swedish Association for Contemplation in Education and Research som stressforskaren Walter Osika startat.

IMG_6464

”Don´t allow your wounds to transform you into something you are not”

Allt gott! /Gabriella

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer