Promenera din väg till bättre hälsa

Ut och njut i Sköna Maj
Ut och njut i Sköna Maj

Promenader kan vara det bästa sättet att gå mot en god hälsa och motionsformen blir mer och mer populär. Och det är kanske inte så konstigt för det är enkelt att promenera. Det är bara att anpassa kläderna till väder och årstid och gå ut.

Promenader anses vara skonsam träning för kroppen och är lika effektivt och välgörande som att cykla eller springa. Du kan promenera dig till bättre kondition, minskad vikt och ett balanserat sinne. Promenader påverkar kroppen i sin helhet, men dämpar också effektivt både stress och oro. Många upplever att promenader kan vara lika effektivt som ett ångestdämpande medel.

Var noga med att välja ett par skor som passar din fot och som sitter bra. Promenera minst tre gånger per vecka.

Planera din promenad

Tänk på att alltid värma upp genom att först gå fem minuter i lugnt tempo. Aktivera din andning genom att dra djupa och lugna andetag in och ut. Fortsätt med medveten andning under hela promenaden. Gå med rak rygg, håll huvudet högt, sänk axlarna och låt dina armar svänga med kraft längs sidan av kroppen. Det är bra att promenera med en vän, kontrollera att du kan prata obehindrat medan du går. Om du har svårt att konversera bör du sänka tempot. Du kan variera så att du går vissa sträckor i lagom tempo för att sedan öka tempot i korta intervaller. Välj vägar med uppför- och nedförsbackar så får du ännu mer utmaning.

Här är exempel på positiva effekter som du kan uppnå genom att promenera regelbundet som motionsform:

1. Du frigör ny energi.

2. Du dämpar stress och oro.

3. Du förbättrar din kondition.

4. Du stärker kroppen.

5. Du stärker fotleden som är oerhört viktigt för balansen

6. Du kan sänka ditt blodtryck.

7. Du kan gå från det gamla och gå mot ditt nya jag!

8. Dessutom kan du bidra till insamling till forskning på kvinnors hälsa med APPEN Gå för Hjärtat!

Nu i sköna maj är varje soluppgång och solnedgång som en vacker saga. Gör något bra för din kropp och själ – varje dag. Gå för DITT hjärta. Ut och NJUT.

 

 

Kommentarer