Bra mat förebygger våld

Det gör skillnad vad vi stoppar i oss, och vad vi inte stoppar i oss. Att våldsbrott blivit en av de viktigaste dödsorsakerna i åldrarna 15-49 år är sorgligt. Men att ingen tar ordentligt tag i att våldet tycks ha biologiska orsaker och kan motverkas med till exempel näringsrik mat är också förfärligt.

Läser i Svenska Dagbladet om en mycket intressant engelsk studie som visar att de våldsbenägna ungdomarna ofta har brist på fettsyran Omega-3. När de fick tillskott såg man en snabb och signifikant nedgång i antalet våldsincidenter. Minskningen låg mellan 25 och 37 procent beroende på vad man mätte, förklarar forskaren Bernard Gesch. I höstas väntas resultatet från ännu en uppföljande studie, men redan nu går John Stein, professor emeritus i fysiologi vid Magdalen college som ingår i Oxford-universitetet, ut och uppmanar till politisk handling. Han vill ge ungdomar tillskott av omega-3-fettsyra, det vi i dagligt tal kallar fiskolja eftersom omega-3-fettsyrarna finns rikligt i feta fiskar som sill, sardiner, lax, makrill mm.

Ett lämpligt intag är cirka 1000 mg omega-3 fettsyror per dag, ca 100 gr fet fisk. Men den odlade laxen som vi idag mest äter innehåller tyvärr bara hälften så mycket omega-3 som den vildfångade, eftersom den föds upp på så mycket vegetabilier som soja och. Och såväl lax som sill och stömming från Östersjön innehåller livsfarligt höga mängder av gifter dioxin.

Kött, såväl från nöt som gris, skulle kunna innehålla betydligt högre mängder omega-3 om djuren fick äta sin naturliga föda. Idag ger vi kraftfoder av säd till våra köttdjur. Det gör köttet rikt på omega-6 och för mycket omega-6 slår ut omega-3. Det gäller även hos oss människor. Äter du mycket mat som innehåller omega-6 fettsyror som finns i majs-, solros- och sojaolja samt i spannmål får du ett överskott av omega-6 ökar som risken för inflammatoriska sjukdomar. En önskvärd kvot bör ligga på 1:2 till max 1:4 i förhållande omega-3/omega-6 men dagens kost innehåller mycket mer omega-6-fettsyror vilket gör att den istället ligger på 1:15, 1:20 eller ännu högre.

Det har gjorts över 900 kliniska studier om de positiva effekterna av omega-3-fettsyror. Men tyvärr är det svårt för de flesta att via fisk få i sig tillräckligt mycket. Tillskott av omega-3-fettsyror är aldrig fel, dock måste det komma från havet.

I vårt ursprung kommer människan från havet och man tror att skaldjur var vår första födokälla. Dessa är rika på omega-3-fettsyror och vi är anpassade därefter. Omega-3, som har många uppgifter i kroppen, är ett samlingsnamn för flera livsnödvändiga fettsyror, främst eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA) som framförallt finns i fisk. Fettsyrorna gör att fiskarna inte blir stela och därmed kan överleva i det kalla vattnet. Samma effekt tycks de ha på människor.

Omega-3 som kommer från linfröolja kan vi människor tyvärr inte alls tillgodogöra oss i samma utsträckning. Vi har i stort sett ingen förmåga att omvända det till nytta för oss. Alger och ägg däremot fungerar bra.

Kolla också så fiskoljan är stabil (härsknar den så är den mer skadlig än nyttig) och att den är hållbart fångad. Tänk också på att de koncentrerade fiskoljorna visserligen är bra för hjärtat, men de innehåller enbart de delar av fiskoljan som man har studerat är bra för hjärtat. En naturlig fiskolja, det finns sådan som är godkänd av läkemedelsverket, innehåller oljans ALLA viktiga beståndsdelar.

Camilla

Kommentarer