Det som förr var en trygghet, att komma till ett sjukhus för att få vård och bli botad, hjälpa att föda osv har nu allt oftare blivit en risk för livet. Inte bara bristen på renhållning och den allt högre risken att drabbas av stafylokocker, sjukhusrelaterade vårdinfektioner och resistenta bakterier. Nej även själva omhändertagandet tenderar sorgligt nu allt oftare att bli en risk.
Personalluckor och brist på rätt utbildad personal utgör en fara för patientsäkerheten på Kvinnokliniken på Skånes universitetssjukhus menar Inspektionen för vård och omsorg som nu ger sjukhuset allvarlig kritik.
På strokevdelningen R65 i Borås tvingas sjuksköterskorna jobba i 17-timmars pass för att täcka luckor som arbetsgivaren känt till sedan i maj! Personalen är utarbetad och orolig för både sig själv och patienterna.
Jämtlands läns landsting riskerar miljonbelopp i vite på grund av hur arbetsmiljön på Östersunds sjukhus ser ut. Personalbristen har tvingat sköterskor att jobba dubbla arbetspass 20 gånger de senaste två veckorna.
Listan kan tyvärr göras mycket längre. Det är under somrarna som de värsta problemen kommer i dagen, men tyvärr är det illa även under vintern. Sjuka människor skickas hem i förtid, läggs i korridorer och felbehandlas i stressen.
Hur har vi hamnat här? Vad kan vi göra för att lösa problemet? Kan vi bli friskare och lätta på trycket inom sjukvården? Kan vi ändra systemet? Vem kan och vill ta tag i detta akuta problem.
Camilla