Förfärad – men inte förvånad

Geriatrikprofessorn Yngve Gustafson, känd från svt:s dokumentär ”Sveriges bästa äldreboende”, sammanfattar tydligt hur äldrevården i Sverige fungerar. Hans kommentar gäller Gärd Johanssons, 81, fruktansvärda berättelse från sex dagars inläggning på Huddinge geriatriska avdelning som Dagens Nyheter skriver om idag.

Den förslumning och den skamliga attityd som mötte Gärd här är både skrämmande och djupt upprörande. Men uppenbarligen inte tillräckligt illa för att myndigheterna ska agera. Gärd har anmält sin vistelse på Huddinge geriatriska avdelning, dit hon flyttades för rehabilitering efter en lunginflammation. Men varken socialstyrelsen eller verksamhetschefen på  avdelningen anser att hennes anmälan är något att bry sig om!

Efter ett proffsigt bemötande, trevlig attityd och god mat med färska grönsaker varje dag på infektion- samt medicinklinikerna flyttades Gärd till geriatriska avdelningen, avdelningen för åldrandets sjukdomar.  Det var som att kliva in i en annan värld. I ett öppet brev berättar hon om hur det låg tomma ampuller och annat skräp på golvet, hur en toalettstol med bäcken ställdes bredvid sängen, hur personalen föraktfullt frågade ”vad hon hade som var så viktigt att läsa” när hon bad att få den trasiga sänglampan utbytt. Hon möttes av nonchalans, ointresse och rent av förakt. Maten var bedrövlig, duscha skulle hon inte få, tv:n visste ingen hur man kopplade in…

Och först efter tre dagar fick hon träffa läkaren och diskutera sin rehabilitering – som bestod av ingenting… Hon skulle vila på avdelningen och sedan sköta sin rehabilitering själv när hon kom hem!!!

Professor Yngve Gustafson konstaterar att ”det finns ett attitydproblem ända upp från ledande politiker ner till vårdpersonalen att omsorgen om våra äldre inte är så viktig. De gamla upplever sig som alltmer värdelösa och inom vården har man negativa attityder till äldre.

Det svider i hjärtat och jag skäms när jag läser om hur äldre i Sverige har det år 2013. Det är lätt att bli uppgiven men detta är inte acceptabelt. Vad håller på att hända i vårt land? Vad har redan hänt!!?

Det är skamlöst och förkastligt.

Alexandra.

 

Kommentarer