Varannan damernas i styrelser

Igår morse bjöd Europaparlamentets informationskontor och 1,6 & 2,6 miljonerklubben in till ett samtal om ett förslag till EU-lag för fler kvinnor på ledande poster. Det blev en intressant diskussion om kvinnor i styrelser, kvinnor som chefer och kvinnor i ledningsgrupper. Jämställdhet är målet, men minst 40 procent är önskvärt.

Ska vi lagstifta? Ja EU har ju lagt ett direktiv att alla medlemsländer ska införa 50 procent kvinnor i börsnoterade företag. Dock ej i verkställande positioner, dvs det gäller inte vd. Ett direktiv betyder att länderna själva bestämmer, men enas europaparlamentet och ministerrådet och säger ja till en lag så kommer den att gälla även hos oss.

Andelen högutbildade och kompetenta kvinnor ökar ständigt. Flera undersökningar vittnar om att jämställdhet på arbetsmarknaden förbättrar den ekonomiska tillväxten väsentligt, och att det finns ett positivt samband mellan en jämn könsfördelning i högre befattningar och ett företags ekonomiska resultat. Att kvinnor trots detta är underrepresenterade i bolagsstyrelser i börsnoterade företag i EU innebär förlorade möjligheter till långsiktigt hållbar ekonomisk tillväxt i medlemsstaterna.

Debatten tv sändes, klicka här så kan du se den i svt-play. Medverkade gjorde: europaparlamentarikerna Olle Ludvigsson, s och Cecilia Wikström, fp. Börje Vestlund, s, ledamot i EU-nämnden, Carina Lindfelt från Svenskt Näringsliv, Elvy Svennerstål från Sveriges Kvinnolobby samt Carina Lundberg Markow, chef för Ansvarsfullt ägande, Folksam.

Några menar att vi bör sköta detta på lokal nivå, inte via EU. Vi hade olika politiska infallsvinklar vilket ger debatten spänst och engagemang.

Cecilia Wikström och Carina Lindfelt är emot, s röstar för både på eu- och nationell nivå och även Folksams Carina Lundberg Markow är positiv till lagstiftning och kvotering.

Att vi vill se fler kvinnor i styrelser och på ledande positioner är inte en nyhet. Men vi vill också hjälpa kvinnor och ge dem möjligheter att axla det ansvar som detta betyder. Så det går att sitta i styrelser och vara vd och samtidigt ha familj.

Alexandra

Kommentarer