Kvinnor förändrar världen

Denna veckan har jag varit i St Petersburg  för att delta i jubileumskonferensen ”Women changing the world” tillsammans med vår systerorganisation i S:t Petersburg, 33,6 miljonerklubben. Vi från Sverige har medverkat i ett seminarium där även 1,3 miljonerklubben i Finland och 1,6 miljonerklubben i Norge fanns på plats.

Konferensen var mycket spännande med inspirerande, internationella talare. Det var faktiskt på initiativ från just St Petersburg Social and Economic Institut som denna konferens grundades för 20 år sedan. Jubileeet firas med 800 personer från 22 länder representerade.

Varje år samlas kvinnliga ledare, politiker, entreprenörer, vetenskapsmän (-kvinnor) och andra organisationer för att diskutera och dela erfarenheter om olika projekt inom demokrati, humanitärt samarbete samtidigt som knyter kontakter och stärker samarbete över gränserna.  Huvudtemat för konferensen i år var ”Kvinnors roll i den ekonomiska och kulturella integration”.

Nu väntar några dagar med kultur tillsammans med de medlemmar som följt med hit till Rysslands Venedig. Stadsrundtur i St Petersburg till sevärdheter som Peter-Paulfästningen har vi redan hunnit med, idag ska vi besöka Eremitaget med sina fantastiska konstskatter, bevarade sedan tsarernas tid. Rundturen här är överväldigande! Sedan vidare till Isakskatedralen som är den största kyrkan i staden.

Resan avslutas imorgon lördag med en tur till Katarinapalatset i Pusjkin, staden som fått sitt namn efter nationalskalden Alexander Pusjkin. Det vackra rokokopalatset var ett av tsarfamiljens sommarresidens och är fyllt med dyrbara utsmyckningar, konst och möbler. En av palatsets största sevärdheter är Bärnstensrummet, där väggarna från golv till tak, är klädda med bärnsten. Något liknande finns förmodligen inte någon annanstans i hela världen!

Alexandra

stpetersburg
Harriet Gillberg, Carin Lann, jag och M Lilian från Sydafrika på konferensen Women Changing the World

tolk

Här sitter jag omgiven av professor Lidia Simbirteva och Anne Brudevold från Norges 1.6 samt längst till v en tolkfrånvårt stresseminarium.

 

Kommentarer