Alla barn får inte en vit jul

Äntligen. Snart är det jul. Bara en halv arbetsvecka kvar. Man kan ju nästan ta på ledigheten nu, känna den fantastiska känslan av frihet mellan fingrarna. Och i helgen är vi många som kommer stå där med inslagna klappar framför oss, mycket av maten redan förberedd i kyl och frys – varför inte korka upp lite? Det är man ju värd efter all den här förbaskade julstressen! Men barnen, då? Vi får inte glömma att så mycket som vart fjärde barn – ja, du läste rätt – upplever att julen är obehaglig för att vuxna i deras närhet dricker för mycket alkohol. De glansiga ögonen, konstiga skrattet och förändrade rösten  skrämmer. På Bris märker de av en ökning av telefonsamtal från oroliga barn redan i början av december och dagarna innan jul ökar samtalen konstant.
”Många av de barn som ringer till oss är oroliga över att det inte ska bli bra på julen. Paketen är inte det viktiga utan just att familjen ska ha det mysigt tillsammans” säger Karin Johansson, utredare på BRIS region väst till Systembolagets webbportal.
”Barnen betalar ett högt pris om man som förälder inte kan sätta gränsen vid lagom, var den nu går. Och man ska vara medveten om att det påverkar barnen genom att tryggheten rubbas. Det blir ett svek” säger hon.

Så att fundera på att skippa nubben vid julbordet, och det relaxande rödvinet framför soffan kanske är en god idé? Det borde i alla fall vara en god idé för betydligt fler om du frågar barnen!

Många barn i Sverige kommer ju inte att få någon vit jul i bemärkelsen att snö ligger på marken. Jag sitter i Linköping och skriver det här, och här är det cirka 5 plusgrader ute. Jag behövde inte ens vantar när jag var ute på promenad sent i går kväll. Så varför inte ge ungar en annan typ av vit jul – en utan alkohol. Det är ju ändå barnen som diggar högtiden mest.

tomte
Avslutar det här inlägget med en tragisk, men säkert alldeles för vanlig, händelse som  polisenheten Höglandet (en del av Jönköpings län) delar med sig av på Facebook.

”Som polis har man liksom de flesta andra, glada och trevliga julminnen. Men tyvärr har i stort sett varje polis varit med om tragiska händelser som förknippas med tiden kring jul. Vissa händelser minns man särskilt. Jag väljer här att berätta en sådan. En händelse som dyker upp i minnet varje år vid den här tiden.

För ett antal år sedan, när jag hade min huvudsakliga arbetsuppgift som polis i yttre tjänst, gjorde jag och en kollega kvällspass den 23 december. Kvällen började mycket lugnt och det var knappt några personer utomhus när vi patrullerade med polisbilen i Nässjötrakten. I hus och lägenhet kunde vi se julgranar och adventsstakar lysa. Julstämningen trängde ända in i polisbilen.

Sent på kvällen fick vi ett jobb från ledningscentralen. Ett familjebråk hade inträffat på en mindre ort inom Nässjö kommun. När jag och kollegan kom fram till adressen en stund senare möttes vi av en tragisk syn. Familjen var nog en normal skötsam tvåbarnsfamilj som levde i ett egentligt propert hem. Men det var inte första intrycket vi fick.

I köket möttes vi av en kvinna som grät och var helt förtvivlad. På en stol i ett angränsande rum satt hennes man tydligt berusad, gladlynt och pratande för sig själv. I köket var stolar omkullvälta, julmat utspridd över hela golvet och allt i ett riktigt kaos. Vi fick klart för oss att det var mannen som fått ”fyllespel” och kastat omkring i stort sett all den julmat som var tillagad inför julafton. Kvinnan var förtvivlad över mannens agerande men även över att de förväntningar som fanns inför jul, nu raserats.

Efter att kvinnan lugnat sig något fick kollegan och jag klart för oss att det även fanns barn i familjen. I ett vardagsrum längre in i villan möttes vi en ytterligare tragisk syn. Även här var det kaotiskt. Julgranen låg vält på golvet liksom möbler och krukväxter. På golvet i ena hörnet av rummet satt två barn i fem, sexårsåldern bland trasiga och halvöppna julklappar. Barnen lekte med några av leksakerna de egentligen skulle öppna på julafton. De var lojalitetsglada men deras ögon visade något helt annat än glädje. Jag ägnade mig åt barnen medan kollegan kontaktade socialtjänsten som senare kom till hemmet och föredömligt fortsatte stötta familjen. Kvinnan och barnen fick hjälp att komma till släktingar och där fira sin jul.

Önskan från mig och mina kollegor är nu inte att polis och socialtjänst ska slippa denna typ av händelser. Tragiska händelser ingår i vårt jobb och vi kan som regel hantera både situation och intryck. Önskan i juletid är istället att alla barn ska få en jul som vi alla förväntar oss, med lycka och glädje. Och dessutom med föräldrar och andra vuxna som inte bara är närvarande utan även emotionellt närvarande.

Var rädda om varandra i juletid (och därefter också) och ta det lugnt med alkoholen.

GOD JUL!

//LarsG R ”

Och här kommer en länk till Systembolagets tipssida angående vit jul.

Kommentarer