lite sent denna måndag – men dock

Idag får du avsluta måndagen med min inspirationsblogg istället för att börja med den:-) Ibland kan det vara bra att göra ngt annorlunda, för att skaka om lite. För att se hur hårt man sitter i sina invanda mönster. Blir du obekväm när saker inte följer sitt mönster? Om du t ex brukar sitta på en speciell plats i matsalen på jobbet, känns det lite obekvämt när någon annan tagit din plats? Om någon som du VET hur de är, plötsligt börjar bete sig annorlunda. När saker som innan känts lugna och trygga, plötsligt börjar ändra form…

Är du medveten om dina egna handlingsmönster. Alla de saker som du gör varje dag, som du inte tänker på HUR du gör, utan du sätter på autopiloten och så märker du knappt att du gjort det, men framförallt märker du inte HUR du gjorde det du gjorde, eftersom du kanske satt handlingen på autopilot för länge sedan och nu egentligen kanske inte alls ens gillar resultaten som kommer av dessa saker som du gör per automatik.

Gör en enkel övning. Knäpp händerna. Byt nu plats på tummarna och lägg den undre överst istället och vice versa. Hur känns det? Lägg nu tummarna som du vill ha dem, hur nu än det är. Bytte du tillbaka, eller stannar du kvar på position nummer två? Förmodligen, om du är som de flesta, bytte du tillbaka till ditt välkända, inövade grepp.

Hur håller du ngn i handen? Framifrån eller bakifrån? Hur känns det när ngn vill hålla dig ”fel” ?? Två enkla övningar, men de visar rätt bra hur vi vänjer oss vid ett ”normalläge” som vi har svårt att bryta. Vad har blivit normalt i DITT liv, som du egentligen inte är så förtjust i resultaten av. Har du ngt som du skulle kunna tänka dig att testa att göra på ngt annat sätt, för att öva in ett nytt normal läge?

Jag ska ge dig ett exempel som du kanske kan känna igen?! Jag har gått ned en massa i vikt. Närmare bestämt 22 kg och fortsätter nedåt. Jag kör 5:2 i veckan, för övrigt äter jag sunt men på helgen då unnar jag mig både vin och lite festligare mat, dock med måtta. MEN, En sak som jag upptäckt som jag har arbetat in som en betingad reflex, är att framförallt när jag tar ett glas vin på helgen och det finns snacks i närheten, framförallt ostbågar… då sätter min högerhand igång och tokgräver i ostbågeskålen och jag äter och äter och äter. Inte bara tar några stycken och nöjer mig med mindre portioner, som jag oftast gjort på frukost, lunch och middag, utan handen går av sig själv. Ned i skålen – in i munnen. Igen och igen och igen…. Jag har LÅTIT mig själv göra detta så länge, att det blivit en betingad reflex. Jag sätter hjärnan på autopilot och låter magen lida för att jag låter handen, hjärnan och munnen köra autopilot racet…. Detta är INGET som gagnar mig – tvärtom, så är det urbota korkat, eftersom jag vill gå ned i vikt.

Tror du att jag kan få bukt med detta beteende, om jag fortätter att låta hjärnan gå på autopilot?? Nej, den kommer fortsätta göra det den är programmerad till att göra. VAD behöver jag då göra för att få ett annat resultat?

Jo jag behöver TA kommando

Göra ett AKTIVT val att begränsa intaget

och SKAPA ett MEDVETET upprepat handlande, för att skapa om min autopilot och få mina handlingar att jobba för mig istället. För att kunna förändra ngt som satt sig i ryggraden och blivit ett betingat beteende, BEHÖVER man göra ett aktivt val att konsekvent GÖRA något annat än man innan gjort, annars blir det inga nya resultat. Det är det enda sättet att förändra något oönskat, eller förädla något.

Så,  har DU betingade reflexer, som ger dig resultat du inte riktigt är nöjd med? Om svaret är nej. Grattis! Om svaret är ja, – vad tänker du göra åt det?

With Love/Lili

Kommentarer