Låt oss ta bort det hårresande kravet; att raka bort allt könshår

Trenden att raka bort allt som moderjord har gett oss har verkligen spridit ner sig i åldrarna. RFSU, ungdomsmottagningar och Karolinska sjukhusets gynmottagning säger alla att så unga tjejer som elva-tolv år söker hjälp för problemen som ofta uppstår när man rakar och håller på – som irriterade hårsäckar, skärsår, inflammation till exempel.

Och visst är det trist, att så unga tjejer börjar sin kamp mot håret? För det är ju en kamp som de aldrig kommer att vinna – och som dessutom tar otroligt mycket tid och kostar stora, stora summor. Tänk, alla slantar som de genom sitt liv kommer att lägga på vassa rakhyvlar, rakskum eller vaxning skulle de i stället kunna använda till en lång jorden runt-resa, mindre studielån eller varför inte en insats till en lägenhet? För jo, det är faktiskt den höga summan vi är uppe i.
Och för att inte tala om kliandet och de röda fläckarna och den stubbiga utväxten! Hur man måste tajma in när man ska raka sig för att slippa att de här jobbiga bieffekterna inträffar samtidigt som man ska ha ”rajtan tajtan” med en sexpartner. Ja, börjar man bry sig för mycket om sin kroppsbehåring blir det ju rena rama schemaläggningen som krävs för att busken, benen och armhålorna ska se ”perfekta ut” och kännas som en barnrumpa när det väl ska vara någon där och utforska.

I veckan har jag sett två stora, härliga buskar – men de hade inte gemensam agenda.

Buske nummer 1:
Det var den som snabbt spred sig i sociala medier, du kanske såg den? Den som satt på några av American Apparels skyltdockor. När jag såg buskarna i min mobil var min första reaktion: ”Va härligt! De försöker bredda mallen och utmana normer”. Men den här reaktionen varade bara cirka två sekunder i mig, sedan kom förnuftet in och jag insåg att det här bara är ännu en kupp för klädkedjan, för att få uppmärksamhet. I USA, där dockorna stod, reagerade de flesta med att tycka att det var humor – de stod och skrattade på gatan som om en det var en clown där på andra sidan glaset. Andra tyckte det var osmakligt och rent ut sagt äckligt.
skyltdocka-3skyltdocka-1
American Apparel har inga som helst ambitioner att lyfta naturlig skönhet. Det handlar bara om att synas och de lyckas de ju med, gång på gång på gång. Vad hittar de på härnäst? Ja, det lär väl dröja cirka två till tre månader innan vi får se det.

Buske nummer 2:
Den här busken gav mig däremot hopp! Det var i det tredje avsnittet av Girls säsong 3 som visades nu i måndags på HBO. Utan att avslöja för mycket så fick vi se en ordentlig buske i ett badrum. Och det befriande här var att det inte var en stor grej, det var inget som hade att göra med en poäng i slutet eller något som gjorde att handlingen i avsnittet blev mer begripligt. Nej, det här var bara en scen där en tjej visade sin fitta och det råkar vara hår på den. Inget mer, inget mindre.

girls11tvf-7-web

Och det är därför jag älskar Girls. Här får kvinnokroppar se olika ut, precis som de gör i verkligheten, och det är inget som kommenteras och poängteras. DET BARA ÄR SÅ. Skitsamma liksom. Vi kommer ändå alla dö. Och när vi ligger där på dödsbädden är det nog få som kommer att tänka: ”Jag borde ha rakat mig mer, varit mer noggrann, kanske satsat på laser”. Däremot är det betydligt fler som kommer att ligga där och tänka ”jag borde ha sett världen, jag borde ha rest runt”.  Och vet du vad? Då kan du skippa rakhyvlar, laser, vaxning och så vidare och lägga dom pengarna på det!

Kommentarer