”Pippi Långstrumps smala ben”

Små flickor som borde inbilla sig att det finns monster under sängen eller enhörningar utanför fönstret, inbillar sig i stället att de är fula, feta och inte duger som de är. Kroppsfixeringen och det snedvridna skönhetsidealet kryper allt längre ner i åldrarna och det finns flera orsaker till den sorgliga utvecklingen. En stor bov i dramat är företagen. Deras strategier och kampanjer för att locka unga tjejer till att köpa deras produkter har bidragit till att skapa en hel generation unga tjejer som är BDD:are*.

Den kollektiva BDD:n suger ut och dödar tankar som barn borde ha och ersätter dem med kroppsnojjor och vanföreställningar. I stället för att tänka att Pippi har roliga strumpor eller stora skor, tänker barn att Pippi har snygga och smala ben. Pippi har nämligen ben som coola tjejerna i H&M-reklamen har.
Den australienske forskaren Steve Biddulph pekar på att unga tjejer i dag har förlorat så mycket om fyra år av sin barndom. Det som vi konfronterades med som 14-åringar, möter de redan i 10-årsåldern. Steve är aktuell med en ny bok, Raising Girls, som kritiserar de kommersiella och sexuella budskapen som flickor ständigt utsätts för. Han har mött de här företagen och för SvD berättar han:
–  Jag har själv pratat med marknadsförare som berättat att man riktat in sig på 9-åriga flickor eftersom man i den åldern är extra mån om att passa in och ännu mer osäker på sin identitet än tonåringar. Genom att utnyttja den här naturliga sårbarheten kan man sälja en rad produkter som barn verkligen inte behöver: smink, trendiga kläder, lightprodukter…

Ett märke som har precis den här strategin är Victoria Secret. Varje år har de en stor och påkostad modevisning där modellerna för det första har kroppar som barn, och för det andra klär sig väldigt barnsligt – alltså i färgen och former som attraherar ett barns ögon. Det  är givetvis ingen tillfällighet att de ser ut som levande Barbiedockor – det är en utstuderad och genomrutten strategi.
Den här modevisningen syns överallt i media – i tidningar och på kanal 3 på tv. Det är alltså väldigt lätt för barnen att se den. Och själva idén Victoria Secret har är att fånga in barnen tidigt, redan flera år innan de ens behöver köpa bh:ar, men när de väl behöver det så vet de att de ska vända sig till Victoria Secret. Och så länge kan de passa på att köpa hudkrämer och andra små och ”oskyldiga” produkter. Föräldrar jag har pratat med berättar hur besatta deras unga flickor är av de här hudkrämerna. Det är skrivna högst upp på önskelistan.

Victorias-Secret-Fashion-Show-2012

Nej, BDD är inte längre ett sjukdomstillstånd som drabbar enskilda individer utan skulle kunna användas för att beskriva en hel generation av unga flickor. Men precis som en person kan botas från BDD kan också alla dessa flickor få en sundare och lyckligare inställning till sina kroppar. Men hur? Jo, ett första steg är att vi vuxna slutar ”gilla läget” och ser oss omkring. Vi måste förstå hur olikt det är mellan flickor och pojkar när det kommer till hur företagen paketerar sina budskap. Vi måste gå hårdare mot företagen som vänder sig till tjejer på ett sexualiserande sätt. Vi måste hänga ut dem på nätet, skapa en debatt, sätta ner foten och reagera! För det ligger väl i varje konsuments intresse att deras dotter, brorsdotter, syster eller vän får samma chans att vara barn som pojkarna får?

 

 

* De som lider av BDD (Body dysmorphic disorder) är besatta av någon kroppsdel hos dem själva. Det kan vara en defekt som finns på riktigt, blir uppförstorad eller är fullständigt påhittad. Personer med BDD är dock övertygade om att defekten eller defekterna inte ser bra ut. Det kan liknas lite vid anorexia, där personen tror att hon/han är tjockare än hon/han är i verkligheten. Människor med BDD är oftast väldigt förtvivlade, och självmord eller självmordstankar är inte ovanligt. Det händer ofta att människor med BDD går igenom plastikoperationer, men oftast hjälper inte detta, då de helt enkelt flyttar fokus till en ny kroppsdel. BDD kan variera från ganska mild till mer allvarlig karaktär.

Kommentarer