Nu är den här – Kulturhälsoboxen!

Ja igår kunde vi presentera vår fantastiska Kulturhälsobox, som består av sex delböcker vi tagit fram tillsammans med Gothia förlag. Vi började ju med Kulturpaletten och Kulturhälsoboxen är samlade texter om kunskapen och forskningen från forskningsprojektet ”Kulturpalett på vårdcentraler”.
Docent Eva Bojner Horwitz, läkare och danspedagog, har arbetat fram detta verktyg för att hjälpa kvinnor med stress, utmattningsyndrom och ångest och många andra symptom.-Tillsammans med en hel stab av professionella kulturproducenter och stressforskare har man utarbetat dessa böcker som förhoppningsvis kommer att finnas i alla kommuner för både patienter, anhöriga och personal att rådfråga.
Att sprida kunskap om kulturhälsoforskning i vårdens väntrum är ett helt nytt grepp som många tilltalats av. Det här är et utmärkt sätt att synliggöra kunskaperna om kulturens hälsoeffekter.
Tänk så fantastiskt att på ett naturligt sätt, genom musik, teater, dans, bild och film, show och mindfullness bli frisk. Kunna komma tillbaka till livet och arbetet. Vi vet nu att efter program i små grupper om max 10 personer i sex veckor blir 9 av 10!
En otroligt hög siffra som vi gläds över.
Boxarna skapar förutsättning för att skapa mer hållbar och empatisk hälsovård, både för patienter och för personal. Genom så kallade ”train the trainer” program kommer materialet gå ut till hela Sverige med seminarieserier som pågår under 2014.

Alexandra

MG Eva.jpg
Marie Göranzon, Eva Bojner Horwitz och Lil Terselius – alla verksamma i Kulturhälsoboxen fanns självklart på plats igår.
mats och töres
Violiniste och dirigenten Mats Liljefors och professor Töres Teorell, även han en duktig violinist, underhöll
kulturhalsoboxen
Snart ska Kulturhälsoboxen finnas tillgänglig för patienter, anhöriga och vårdpersonal över hela landet!

 

Kommentarer