Hur ung är du?

Vi stretchar vår tanke och kropp efter en fantastisk medlemskväll på Elite Savoy i Malmö.
Vi stretchar vår tanke och kropp efter en fantastisk medlemskväll på Elite Savoy Malmö.

Först vill jag tacka alla medlemmar och talare som träffades på Elite Savoy i Malmö denna måndagskväll. Det var full fart på energi, kunskapsbringande talare och många goda skratt (som sägs förlänga livet!) På tal om livet ska min blogg idag handla om ålder. Jag frågar aldrig och då menar jag aldrig – hur gammal någon är, utan istället hur ung man är.

Jag skriver sällan om ålder, tänker inte ålder och kallar all tid för “mitt i livet här och nu”. En wellness-kvinna för mig är tidlös, närvarande i nuet, snäll mot sin kropp och njuter i varje skede av livstid. Min wellness handlar således mer om livskvalitet och liv, än om ålder, men vi ska reflektera lite kring ålder sett ur tre olika perspektiv:

Din fysiska ålder

Det antal år som du har levt

Din mentala ålder

Den ålder du upplever dig att vara

Din biologiska ålder

Den ålder som speglar din funktion och som är ett resultat av din livsstil och kan göra dig både yngre eller äldre än din fysiska ålder.

Din fysiska ålder

Föryngra dig själv.

Se till att du har en positiv attityd till åldrandet. Tänk på att det handlar mer om hur du mår från insidan och ut, än hur du ser ut eller hur gammal du är. Om du mår bra – så ser du bra ut. Detta är en gyllene regel.

Prova att gissa ålder på människor du möter i din omgivning. Hur ofta har du rätt? Hur ofta har du fel? Du kan säkerligen konstatera att det är näst intill omöjligt att gissa rätt och att i många fall är det plus eller minus 10 år som du har gissat fel. Tänk på att din ålder inte står skriven i din panna om du tror att alla runt om dig ser dig först för hur gammal du är och sedan för vad du kan osv. Många av mina elever som har börjat med yoga efter 50 har ofta upplevt samma effekt efter en tid av regelbundet utövande.

De känner sig 10 år yngre. Det beror på olika effekter av yogautövande som påverkar kroppen att återhämta funktioner som är mer naturliga för kroppen i unga år, och som behöver lite hjälp att upprätthållas i mogen ålder. Rörligheten har förbättrats så pass mycket att det känns som de återfått en rörlighet som förknippats med ungdom och därför mer eller mindre getts upp. Vår kropp kan ses som en fantastisk maskin som kan repareras och förnyas. Vi lämnar in bilen på service – så varför inte förse vår egen kropp med samma service och omtanke som våra bilar? Finns det något som drar uppmärksamheten till sig mer än en skinande gammal veteranbil som blänker som ny? Unna dig samma uppmärksamhet och se till att du har en stark och frisk inre motor som får dig att gasa på i livet och utstråla livskraft. Sätt ner fötterna stadigt på marken, sträck på dig och bär huvudet högt. Skönhet är känslan du förmedlar inifrån.

Varje ålder har sin egen charm och det bästa du kan göra är att bara vara, leva, njuta och ta för dig av dagarna som går. Det finns ingen ålder, menar vissa och om vi nu säger att du har tre olika åldrar, så ger det ytterligare perspektiv hur lite åldern egentligen har betydelse. Det enda som är viktigt är hur du mår, hur du fungerar och att du har hälsan att leva dina år på bästa sätt.

Din mentala ålder

Hur ung känner du dig? Eller hur gammal känner du dig? Hur upplever du dig själv överhuvudtaget? Ofta, när vi gissar andras ålder, så gissar vi på den mentala åldern, hur gammal personen verkar vara. Så nu frågar jag dig, hur gammal eller ung vill du vara?! Här kan du med fördel använda både visualisering och meditation. Gör följande övning. Börja med att fundera på hur du vill vara, hur du vill se ut och hur du vill att andra ska uppleva dig. Inom rimliga och sunda gränser vill säga. Skapa en bild i ditt inre av att du är precis så. Se dig umgås med dina vänner, se dig spela tennis i full kraft eller klättra upp för ett berg. Se vad som helst som ger dig en positiv känsla av dig själv och din kropp. Se dig skratta, och ta hand om dig själv. Se dig le och uppleva allt som du drömmer om att uppleva. Inte bara se det. Känn det som om det händer i verkligheten. Upprepa denna övning som en aktiv meditation, helst varje dag. Det finns en kraft i Universum som många definierar som attraktionslagen och som går ut på att du attraherar dina egna tankar och känslor. Om du tänker och riktigt känner att du mår bra och upprepar denna känsla dag efter dag, så blir den ett med dig och du mår bra. Du kan förändra din känsla genom din tanke precis just nu. Det finns ingen anledning att du ska leva ditt liv med en massa osunda tankar, som kanske både begränsar och försvagar dig. Vi tar som ett exempel att försöka gå ner i vikt. Om du varje dag ställer dig på vågen och tänker ”varför går jag inte ner i vikt”, så är det den tanken som du attraherar, dvs att du inte går ner i vikt. Men om du i stället undviker vågen varje dag och tänker att du går ner i vikt, känner känslan av att du kommer i dina favoritbyxor, upplever hur glad du är över ditt nya jag… så kommer du att attrahera den verkligheten och metoderna som praktiskt får dig att gå ner i vikt. Om det nu är viktigt för dig eller om det är något annat! Ibland måste man definiera tydligt och klart exakt vad man vill även om man inte riktigt vet hur. Du behöver alltså inte börja med att veta hur men du måste veta vad du vill! Så låt din mentala ålder vara vad du vill att den ska vara!

Din funktionsålder / biologiska ålder

Det här är din ålder med resultat av din livsstil och hur du tar hand om din kropp. Det är ett faktum att du med aktivitet och kost kan fördröja åldrandets process och både se yngre ut och fungera fysiskt som om du vore mycket yngre än det antal år som du levt. Men åt andra hållet så kan du också både se äldre ut och ha en kropp som fungerar som någon som är mycket äldre än dig. Det bästa av allt är att du kan förändra, föryngra och förbättra just nu. Du behöver inte slås ner av tanken att du inte gjort tillräckligt mycket för dig själv eller blicka tillbaks på något som du inte gjort men önskade att du hade gjort. Slösa ingen tid på tankar som inte leder någonstans utan tänk istället på positiv förändring och förbättring. Allt handlar om här och nu. Släpp taget om det gamla, minns allt som varit positivt, ta lärdom av det du gjort och varit med om men se fram emot allt du kan göra nu, utifrån den du är precis just nu. Du är fantastisk och du kan åstadkomma mirakel i ditt eget liv. Endast du kan förverkliga och veta vad.

Min önskan för dig

Om jag fick önska mig något för dig som läser den här bloggen, så är det att hitta exakt det du vill göra och brinna för, och göra det fullt ut. Det bästa för hälsan är att bokstavligen brinna av glädje och lust för något. Att skapa något, vara kreativ, ge uttryck för och leva sina drömmar. Det kan vara en hobby eller ditt yrke. Men det är min övertygelse att det inom oss alla finns en litet och mycket speciellt frö som kan växa till något unikt och helt fantastiskt. Endast du kan vattna ditt eget frö. Så min önskan är att du redan har hittat eller kommer att hitta det som är du. Vi har alla en unik gåva och talang som är värd att aktiveras. Vilken är din? Tro på dig själv, våga utveckla dig själv och som skulptören Carl Milles brukade säga och göra; verka medan dagen brinner.

Lev väl. Lev aktivt. Lev nu.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.