Varför så tyst?

Ja varför är våra två största partier så tysta när det gäller frågan om bristen på specialistsjuksköterskor? Ordförande i Vårdförbundet, Sineva Ribeiro, specialistsjuksköterska i kirurgi och professorn i vårdvetenskap Ania Willman tillika ordförande i Svensk sjuksköterskeförening vill ha svar på hur vi ska klara sjukvården med denna brist. Och vi i 1.6 stämmer in.

Att svensk sjukvård idag, enligt Euro Health Consumer Index 2013, är sämst i Norden och dalat från sjätte till elfte i Europa är skrämmande.

Våra väntetider är ofta alldeles för långa. Det gäller inom cancervården men även inom andra områden. Gravida kvinnor går i oro inför förlossningar, avdelningar stänger, operationer skjuts fram, vården av sköra äldre multisjuka är katastrofal…

En stor del av förklaringen är att vi har en akut brist på specialistsjuksköterskor! Och värre blir det om inget görs nu.

Sjuksköterskorna bränner ut sig, och vill de satsa på en kompetensutveckling till specialistskötersköterska tar det nästan 20 år att tjäna in vad det kostat eftersom man tvingas gå på studiemedel och som färdig bara får en marginell lönehöjning.

Nu är det valår och vi vill veta hur våra två största partier, moderaterna och socialdemokraterna, tänker lösa denna akuta kris!

Alexandra

 

Kommentarer