Fina vårdinitiativ!

Om läkare och patient möts på samma nivå känner sig patienten mer bekräftad, sedd och lyssnad på. Patienten upplever helt enkelt att hon får mer tid – även om så inte är fallet.  Det handlar om att rent bokstavligt mötas på samma nivå. På Danderyds sjukhus testar man nu att låta läkarna bära med sig en pall under ronden för att få bättre kontakt med patienten.

”Även om mötet blir kort, kan stående eller sittande göra skillnad, säger överläkaren på medicinkliniken Rebecca Undén Göransson, till Dagens Nyheter.

På Danderyd pågår flera spännande vårdprojekt, till exempel gör ett 20-tal volontärer vården av de allra sjukaste mer mänsklig. De sitter hos döende som inte har några anhöriga men även hos andra ensamma. Minskar ångest och ensamhet hos gamla genom att läsa, prata, ge en klapp på kinden…

Det finns så mycket vi kan göra för att få vården bättre. Igår visade nyheterna på tv reportage från ett äldreboende där man tog in hästar och ordnade snöbollskrig – inomhus, för att de boende skulle få lite kul. ”Det är ju bara lite vatten som går att torka upp”, förklarade de ansvariga glatt och poängterade att mycket kostar faktiskt inte extra.

Och på allt fler sjukhus försöker man få vårdplatser med utsikt mot ljus och natur. Då tillfrisknar patienterna snabbare. I Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur det nya Karolinska sjukhuset i Solna lägger sina operationssalar vid stora fönster så både personal och patienter kan bara i dagsljus!

Ja ljus är viktigt för vårt välmående. Nu börjar vårsolen titta fram. Kan du så passa på att gå en runda i solen mitt på dagen. Det ger energi, gör dig glad och håller dig friskare.

Alexandra

DSC00364
Ut i det fria och njut av ljuset!

Kommentarer