Girl power – på riktigt

I veckan har det varit premiär för ett nytt webbsänt program på Tv3 Play. Kickstart. Så här beskriver produktionsbolaget ART89 Television sin produkt.

”I Kickstart ska tre av Sveriges främsta modebloggare komma i sitt livs form. Fitnesstränaren Ida Warg tränar Sara Montazami, Petra Tungården och Fanny Lyckman under två intensiva veckor på Lanzarote. Det här är Girl Power på riktigt, och tjejerna måste träna hårdare än någonsin tidigare för att nå sina mål. Alla har en stark vilja och de har självfallet packat resväskorna proppfulla med snygga träningskläder.”

kickstarttoppbildny
kickstart poolen

 

”Girlpower på riktigt”… Herrejesus. Jag ryser av bara tanken att så många unga tjejer i dag växer upp med förebilder som Kim Kardashian, Victoria Secret-modeller och modebloggare. Det är underhållning, absolut. Det kan jag acceptera. Men det här är inte Girl Power! Och ska vi komma någonstans i den här världen, måste vi lyfta in kvinnor i rampljuset som faktiskt gör stor skillnad – som är FÖREBILDER. Vi kan inte låta unga tjejer tro att livet i första hand ska handla om att kroppen ska vara ”tajt” eller att röven ska vara ”rund”. Det är inte där tjejers energi och smarta hjärnor ska läggas. Vi behöver kvinnor till att förbättra världen! På riktigt, jag tror joden snart kommer gå under annars.

Så ART89 och Tv3. Låt mig snabbt och spontant ge er några exempel vad som är  ”Girl Power på riktigt”. Och ha de här kvinnorna i bakhuvudet nästa gång ni brainstormar fram ”smarta” och ”underhållande” tv-program.

toni_morrison140-dc25518d186d40d484101cd8a2db487825428dca-s6-c30
Toni Morrison blev den första svarta kvinna att få motta Nobelpriset i litteratur.  1987 fick hon Pulitzerpriset för sin roman Älskade. Romanen blev film 1998 med Oprah Winfrey i en av huvudrollerna.

sampat pal big

Sampat Pal giftes bort som liten flicka, flydde och grundade Gulabi Gang. Kvinnorna kämpar för att  minska våld mot kvinnor och har valt att ta saken i egna händer, eftersom  de upplever att rättssystemet i Indien inte gör något åt situationen. De uppsöker männen som slår sina fruar, och hotar med våld om de inte slutar.

Margaret-Chan-the-World-H-001
WHO:s generaldirektör Margaret Chan

Unknown
Hillary Clinton. Kvinnan som ligger bakom många viktiga reformer – framför allt inom sjukvården. Till exempel la hon grunden till ObamaCare redan på 90-talet. Kanske också USA:s första kvinnliga president (2016).

4215082da933a0112d53a446831e154b
Mai-Li Hammargren, grundare och vd, Mute Watch.

jennifer_lawrence1_2740930b

Jennifer Lawrence spelar inte bara coola kvinnor på filmduken. Även ”off camera” visar hon mod. Framför allt för att hon ger sjuka skönhetsidealen en rejäl känga.

Helen-Bamber-008

Helen Bamber – en av grundarna av Amnesty.

Martha-Lane-Fox-001

Martha Lane Fox, grundade Lastminute.com

christina-stahl-435

VD för klädkedjan MQ

lena-olving
Vd för teknikföretaget Micronic Mydata

Men på tal om underhållning. Jag vet inte vad ni har för smak, men jag personligen hade tyckt att det hade varit tio tusen gånger mer intressant att få följa de här kvinnorna, än se på när brudar gör sit ups på en strand? Tänk själva, att få följa med Gulabi Gang på sina äventyr i Indien? Eller Mai-Li Hammargren på sina resor för att lansera Mute Watch? Där snackar vi underhållning.

Kommentarer