Mindre medicin med körsång

När något fungerar bra får vi sällan höra talas om det. Det gäller inte minst äldrevården. Mycket i svensk äldrevård är oacceptabelt dåligt. Maten, omsorgen, engagemanget ja listan kan göras lång. Och det är självklart så att detta ska uppmärksammas för att förbättring ska kunna ske.

Men, det är också glädjande och stimulerande att få läsa om saker som fungerar bra. Som nu i Karlshamn, Blekinge, till exempel. Sedan januari har 15 boende på demenshemmet Östralycke fått sjunga i kör en gång i veckan.

Och vad har hänt på denna korta tid? Jo medicinförbrukningen har halverats! Framför allt medicin mot oro och aggressivitet. Körsångarna äter och sover bättre, livsglädjen och välbefinnandet har ökat rejält. Det märker övriga boende där allt fler vill börja sjunga i kören.

Kultur är läkande, det har vi förmedlat länge. Hoppas fler äldre- och demensboenden tar efter Östralycke där individen står i fokus och körsången bara är en del av ett medvetet arbetet att öka välbefinnandet hos de boende, berättar enhetschefen Silvia Nichifor för Sveriges Radio.

Individen står hela tiden i fokus, alla aktiviteter utgår från egna intressen som delvis hämtas från en levnadsberättelse de anhöriga skriver. Det kan handla om att få naglarna fixade eller sitta i ett varmt bad eller till exempel baka. Allt dokumenteras och följs upp.

Grattis och tack för ert fina arbete!

 

Kommentarer