När gamla och nya världen kolliderar

Det är svårt att analysera nutiden. För givetvis är det lättare att se på saker och ting när det har hunnit gå några år och man har fått både sunt perspektiv och ett större sammanhang. Men även om det är så, törs jag ändå försöka ge mig på en liten nutidsanalys. Och den handlar om synen på män och kvinnor – på jämställdhet.
För några år sedan, när man talade om våldtäkt, så handlade samtalet om att tjejen bar fel kläder, eller befann sig på fel plats vid fel tillfälle. Ja, det handlade hela tiden om att tjejer som kollektiv skulle skydda sig. Men inte mot männen som kollektiv. Nej, våldtäktsmännen hade inget att göra med andra män utan ansågs bara vara ensamma galningar som inte kunde kontrollera sin sexualitet. Att säga något annat vore att svära i kyrkan.

Men nu tycker jag alltså mig se en attitydförändring. Fler och fler börjar inse att det här sättet att se på saken, inte håller. Det går inte att göra halva jordens befolkning till potentiella offer, och samtidigt komma undan med att peka ut individer som förövare.

Fler och fler börjar i stället att titta på mansrollen och förväntningarna som finns på männen. Ja, förväntan på mannen som macho och stark och familjeförsörjare och ständigt kåt… Kanske är det det här som ligger bakom att vissa blir ”galna individer som ger sig på tjejer” eller som slåss på fotbollsläktaren?
I går visade Kalla Fakta ett avsnitt om partyfärjorna på Östersjön. Programmet visade att det sker rekordmånga våldtäkter ombord på Tallik Silja-båtarna. Vad ska Tallik Silja göra åt det här? Jo, tydligen uppmana tjejer att inte dricka. Personaldirektör Vahur Ausmees  sade så här: ”Tjejer måste tänka på hur mycket de dricker. De vet vart det kan leda”.

vahur-ausmees-tallink-silja

Se inslaget på TV4.se

Jag hoppas att vi ser tillbaka på det här om tio år och slår oss själva för pannan, och undrar hur det över huvud taget var möjligt att människor kunde ha en sådan här åsikt? En åsikt som ju innebär att halva befolkningen inte ska dricka sig berusade för att de måste vara på sin vakt. Ensamma rovdjur kan attackera – mitt på dansgolvet på Östersjön.
Jag hoppas verkligen att vi är inne i ett skifte just nu och det här bara är en kollision mellan dem gamla och den nya världen som vi såg i går på Kalla Fakta. För åsikter som Vahurs kan vi väl inte ta med oss in i framtiden?

Kommentarer