Ung & asperger

Idag vill jag tipsa om en riktigt bra länk: Habilitering & Hälsas nya hemsida http://www.ungochasperger.se/

Riktigt snygg, innehållsrik och bra.

ung-och-asperger

Det är få jag lär mig så mycket av som personer med asperger. Inte bara deras faktakunskaper är fascinerande utan tankesättet och sättet att bete sig. En underbar tjej beskrev sig själv som en ”annan ras”. Hon gillade katter och precis som att olika kattraser har olika beteenden har olika typer av människor olika beteenden, styrkor och svagheter.

I boken ”All cats hav asperger” ges en fin skildring av detta.

IMG_5998

Somliga har svårt med ögonkontakt….

IMG_5990

somliga trivs i ensamhet i sin egna värld…

Att ha asperger är ingen sjukdom. Det är en samling beteenden som är av den grad att diagnos uppfylles. Egentligen tycker jag att detta med diagnos är fel. Jag gillar jämförelsen med kattraser. Personer med asperger är ofta mycket ärliga och raka. Det kan ställa till problem i vår värld, men egentligen är det ju inte individerna det är fel på utan världen. Personer med asperger kan ställa frågan varför man exempelvis säger ”vi ses” om man inte tänkt ses, eller ”å vad gott” om man inte tycker det….

Ja, som sagt. Det finns få som väcker så många tankar hos mig!

/Gabriella

Kommentarer