Kompetenta kvinnor, även i trafiken.

Besökte Kvinnliga Banksällskapet i Göteborg på deras vårfest. Jag föreläste och kåserade om livet som företagare och entreprenör samt om 1.6 miljonerklubben om Kvinnors Hälsa. Intresset  var stort och stämningen hög!

Efter ännu en dag med många kompetenta och duktiga kvinnor känns det både förvånande och irriterande att idag läsa om hur ojämställt det fortfarande är i trafiken. Trots att regeringen redan för elva år sedan bestämde att transporterna i Sverige skulle bli mer jämställda händer ingenting.

Männen kör bilen – kvinnorna sitter bredvid.
Männen kör bil – kvinnorna åker kollektivt. Trots det kör männen oftast raka vägen hem medan kvinnorna ”kedjereser”, dvs stannar lite här och där och uträttar nödvändiga ärenden (handlar, hämtar barn, tränar).

Kanske åker kvinnor mer kollektivt för att vi är mer hållbarhetsengagerade, eller kanske för att det är vad en kvinna förväntas göra… Oavsett måste kollektivtrafiken byggas ut och förbättras så som sker i andra länder. I Köpenhamn växer den nya förarlösa metron (som har god plats för cyklar) så det knakar. Och snabbt går det! Igår fick vi veta att ännu en sträcka ska byggas för 9 miljarder. Och billigt är det att resa dessutom.

Om vi nu ska köra bil så borde fler kvinnor sätta sig bakom ratten. Kvinnor tycker trafiksäkerhet är viktigare än män och det finns flera studier som visar att kvinnor kör säkrare än män. Män döms nästan fyra gånger oftare till rattfylleri eller drograttfylleri, kvinnor respekterar i högre utsträckning stopplikt och kör inte lika ofta mot rött ljus som män. Vårdslöshet i trafik och olovlig körning handlar dessutom i nio fall av tio om män.

Det handlar inte om vem som kör bäst, män eller kvinnor.  Det har mer att göra med att kvinnor, enligt NTF,kör säkrare och lugnare. För tio år sedan visade NTF:s beräkningar att om manliga förare under de senaste tio åren kört bil som kvinnor brukar göra, hade antalet omkomna bilförare varit cirka 1.000 färre under denna tid. Inte mycket pekar på att situationen förändrats så sätt er oftare bakom ratten kvinnor!

kvinnliga banksällskapet
Anna-Karin Örtengren, AC, Sofia Obstfelder Garellick, jag, Yvonne Strobel, Helena Andreasson och Ellinor Söderberg från kvinnliga banksällskapet i Göteborg

Alexandra

 

 

Några av de kompetenta damerna i styrelsen. Irene, Sofia, Marie, Annika,  Bodil

Kommentarer