Cyniska tjänstemän i kommunen

Vilken vidrig människosyn som blottats på Stockholms trafikkontor. En gång i månaden sedan 2012 har Soppkök Stockholm delat ut mat och bjudit in folk vid Björns Trädgård och Medborgarplatsen på Söder i Stockholm. För att få sätta upp dessa tält har gruppen varje gång ansökt om polistillstånd, men plötsligt blev det nej…

”Risken är att det blir en freakshow” konstaterade en tjänsteman på trafikkontoret och tillade att ”risken finns att man förvandlar platsen till ett zoo”!

Detta är skandal. Jag blir djupt chockad över en sådan cynisk människosyn. Både trafikborgarrådet Ulla Hamilton och Trafikkontoret har nu tagit avstånd från tjänstemannens uttalande och soppköket får fortsätta. Men detta räcker inte. Jag menar att det måste införas lämplighetstester på så viktiga positioner inom den offentliga förvaltningen.

Tjänstemannen motiverade sitt avslag med att han ansåg att  ”Till hemlöshet hör oftast blandmissbruk och psykisk sjukdom. Det är inte önskvärt ur stadens synpunkt att skapa träffpunkter för människor med särskild problematik på allmän plats och i synnerhet inte på stadens centrala torg”.

För vem är Stockholm, undrar jag? Det finns ett liv bortom Söderhipsters och Stureplansstekare. Det finns människor som inte föds till guld och gröna skogar, som råkar ut för hemska saker i livet, drabbas av sjukdom och olyckor, som inte klarar eller vill leva i den mondäna citypulsens framgångscirkus.

Vem ska avgöra vem staden är till för? Det är inte så länge sedan större delen av Stockholm utanför Gamla stan var träskmark och vagnslaster med offer för digerdöden dumpades på det som idag är Östermalm. Idag möts vi av mondäna affärer, trendiga restauranger och exklusiva vråldyra bostäder.

Förvandlingen har gått fort och vi riskerar att få en väldigt kall och likriktad huvudstad om vi inte öppnar upp vår stad för alla. Hela samhället måste bli mer öppet och acceptera att vi alla är olika men lika mycket värda. Det är fullständigt ofattbart hur en skatteavlönad tjänsteman ens kan fundera över att en hemlös person inte ens en gång i månaden skulle få beträda allmän plats i Stockholms innestad. Skäms!

Alexandra

Soppkök

 

 

Kommentarer