Psykisk ohälsa måste få mer resurser!

Vi behöver mer psykiatrisk kompetens på våra vårdcentraler. MYCKET mer. Fler psykologer, fler samtalsterapeuter och framför allt ett annat ersättningssystem som gör det möjligt att ge patienterna den vårdtid som behövs när man mår psykiskt dåligt.

Tonåringarna har seglat upp som den stora vårdgruppen inom psykiatrisk vård. Behovet ökar i rasande fart. Det sista decenniet har unga som söker psykiatrisk vård fördubblats. I Stockholmsområdet går var tionde tonåring på BUP (barn- och ungdomspsykiatri), en fördubbling på tio år. Och nästa åldergrupp, 18-24 år, var den grupp som behövde minst psykvård under 1990-talet. Nu är de den största gruppen inom psykiatrin!

Något allvarligt händer runt om oss nu, allt fler unga mår psykiskt dåligt medan allt färre kan få hjälp. Bara en av tio kan få psykiatrisk vård idag. Det saknas kompetens inom vården men inte minst  måste primärvårdens ersättningssystem ses över.VI vet idag att vårdcentraler helt vill ha ”unga, friska” människor listade hos sig. Personer som gör ett kort besök för att de är förkylda eller drabbats av något akut, snabbmedicinerat. En lönsam patient tar max tio minuter, en patient med psykiska besvär behöver minst tre gånger så lång tid hos doktorn och dessutom fler återbesök. Det är dags att se över hur ett vettigt ersättningssystem ska se ut för att vi alla ska få den vård vi behöver och har rätt till.

På många vårdcentraler löser man det med att skriva ut allt mer mediciner, men de unga vill hellre bli hjälpta av samtalsterapi. En sund inställning som borde lyftas. Det låter därför väldigt konstigt när man idag hör argument som att ”antidepressiv medicin hjälper lika bra som kognitiv beteendeterapi”! Det mest naturliga är väl ändå att kognitiv beteendeterapi hjälper lika bra som starka kemikalier med risk för beroende och allvarliga biverknignar!

Vi vet inte varför den psykiska ohälsan ökar så hos unga. Varför så många mår så dåligt. Men forskarna på Karolinska ska nu undersöka detta och man tror att unga söker för andra problem än äldre och kanske borde tas om hand på en annan nivå. Av socialtjänst, skola eller studenthälsa eller med förebyggande samhällsinsatser. Unga har, i flera fall, problem att bli vuxna och att få jobb och bostad snarare än psykiatriska sjukdomar. Ökningen kan alltså delvis beror på annat än traditionella indikationer för psykisk ohälsa och även för att det hos unga finns en sänkt tröskel för att söka hjälp.

Problemet är mycket allvarligt och akut. Vi talar om en nollvision i trafiken men varje år dör tre gånger så många på grund av självmord än vad som omkommer i trafiken! Jag vädjar till politikerna; Gör något!

Alexandra

Kommentarer