Att acceptera det onda

Att lära sig leva med sin smärta, att acceptera den men fortsätta leva, är ny spännande forskning som det skrivs mycket om. Beteendeterapin kallas för ACT, som är en förkortning av Acceptance and commitment therapy. Den går i kort ut på att fokusera om i hjärnan. Att ändra sin attityd till smärtan.

Idag skriver Dagens Nyheter en mycket intressant artikel om detta. Var femte svensk drabbas av långvarig smärta, det begränsar livet och det medför ofta många och starka mediciner.

Genom ACT lär man sig leva med sin smärta. Man har ont, men kan trots detta leva och göra saker man tycker är kul istället för att bara ligga hemma och ha ont.

Detta behandlar även professor Martin Ingvar i sin bok ”Hjärnkoll på smärta” . Han menar att man kan bättra på sin egen hjärna att minska smärtupplevelsen. Starka mediciner däremot kan störa kroppens egen smärtdämpning.

När det gäller smärta finns det hopp för fler än man kan tro. Jag hoppas innerligt att många, många fler får hjälp att lära sig leva med sin smärta. Att klara detta på egen hand kan inte vara lätt, när man har ont fungerar tankarna sämre.

Här finns alltså stora möjligheter att hjälpa alla de som lider i det tysta av sin smärta, men också stora pengar att spara för samhället om dessa människor kan börja leva fullt, återvända till arbetslivet, inte vara i så stort sjukvårdsbehov med mera.

Du som har smärta, be om hjälp som kan fungera.

Alexandra

Kommentarer