Välj fokus varsamt och bli en bättre chef

I den nypublicerade artikeln i Chef, får vi lära oss hur mästerkocken beskriver sina hemliga knep. Det handlar om fokus. Om att varsamt välja vad vi ska lägga vår energi på. Genom att varje morgon ställa sig själv en enkel fråga kan man nå höjden av produktivitet, förklarar Ron Friedman.

Frågan lyder: ”arbetsdagen är slut och jag lämnar kontoret med en enorm känsla av tillfredsställelse. Vad har jag presterat? ”

Genom att ställa denna enkla fråga kan vi genom svaren hitta vår inre kompass som visar vad som är viktigast just nu. Vi kan vilja mycket samtidigt och andra kan önska vår uppmärksamhet. Genom att stanna upp och vidga perspektivet kan vi få en  överblick som hjälper oss att varsamt välja istället för att något utanför skall kidnappa vårt fokus.

Läs gärna artikeln och lät dig mästerkockarnas tankar om ledarskap.

Gör som mästerkockarna – bli en bättre chef

Jag delar många tankar med Ron Friedman och jag läser just nu Danel Golemans bok om just fokus. Psykologen och vetenskapsjournalisten Daniel Goleman, även författare till boken Emotional Intelligence beskriver hur vi själva skapar vår verklighet genom vårt fokus.

”what you see depends on what you are looking for”

Tänk er tre personer som kommer in på ett kontor. Den ene personen som jobbar inom en konkurrerande verksamhet noterar saker som denne jämför med sitt eget kontor. Den andre personen är mycket intresserad av design och fastnar med sitt fokus på de designmöbler som fyller kontoret och den tredje har  smutsfobi och dras direkt med blicken till de dammiga hyllorna.

som man säger: ” en ficktjuv noterar alltid personers fickor”.

Kort sammanfattat kan man säga att vi vårt fokus omedvetet kidnappas från stund till stund och ju mer informationssamhället bombarderar oss med input, ju mer varsamt behöver vi styra vårt fokus medvetet.  Istället för att börja dagen med att gå igenom mail efter mail, uppmuntrar dessa ledare till att vidga vyn och börja med att bestämma vad som är läge att rikta fokus på. Kanske väljer vi fel ibland, men det kan inte vara fel att ställa frågan.

Själv skall jag de närmsta dagarna försöka att varsamt välja om jag skall leka med mina barn, läsa igenom mail, bada i havet, eller läsa min bok om fokus.

 

IMG_8720

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/Gabriella

Kommentarer