Det här är ”cyberrape”

I söndags stals 100-tals bilder och filmer från amerikanska kvinnors mobiler och datorer. Kvinnorna är kända och därför har medierna i USA, men givetvis också i andra delar av världen, rapporterat om händelsen. Snabbt efter att nyheten om hackningen kom ut, var det många som använde sina sociala medier-konton till att skälla ut kvinnorna som drabbats.  ”They had it coming”, ”Don’t take naked pictures with your phone if you don’t want them online”, ”What exapmple are female celebrities setting for young woman by taking nude photos?” är bara tre av många, många kommentarer som dök upp på Twitter. Även Aftonbladets kommentarsfält fylldes till bredden med dessa typer av åsikter.

 

asdasdadasda

 

 

Jag undrar hur konsekventa Mattias, Joachim och co är i sina åsikter? Hade de lagt en liknande kommentar om de kända kvinnorna fått sina kortuppgifter stulna för att de handlat över nätet, eller gjort sina bankärenden online? ”Shoppar du på nätet, så får du skylla dig själv! Jävla korkat”, ”Ge fan i att göra bankärenden!”.

Nej, det hade antagligen inte hänt.

Tur att vi har Lena Dunham, skaparen bakom serien Girls, som balanserar upp genom att ge oss en insiktsfull kommentar på sitt twitter-konto.
The way in which you share your body must be a CHOICE. Support these women and do not look at these pictures.


Lena har rätt. Vad du vill göra med din kropp är upp till dig. Det är upp till dig vem du har sex med, hur ofta du har det eller om du inte har det alls. Det är upp till dig om du vill ta bilder på din kropp. Å har du köpt en egen dator, är det också upp till dig vad du vill göra med den! Vill du spara ner texter där, bilder, vill du spela dataspel på den – det är din dator. Det är inte svårare än så, kroppen är din, datorn är din. Besluten är dina.

Å förresten, är det väl inte ens särskilt märkligt att ha lite nakenbilder på sig själv sparade? Precis som med andra typer av bilder – semesterbilder kanske – så är det kul att kolla tillbaka på och tänka: ”oj, jag såg ut sådär!”. Och personligen skulle jag hellre ha dem lagrade på datorn, än framkallade. För det känns liksom som fysiska bilder är lättare för obehöriga att hitta än dem som är sparade i en mapp döpt ”räkningar”.
Tillbaka till kändiskvinnorna. Det som de får genomlida nu är alltså inget annat än ett sexuellt övergrepp. Författaren Charlotte Laws kallar det för ”cyberrape” och jag tycker det är ett mycket passande ord som förklarar vad det handlar om. Och alla som tittar på bilderna och sprider bilderna gör sig också skyldiga till sexuella övergrepp på dessa kvinnor. Lena Dunham twittrar återigen klokt: Seriously, do not forget that the person who stole these pictures and leaked them is not a hacker: they’re a sex offender.”

1396903778_lena-dunham-560

Men tyvärr är det nog så att när övergreppet sker över nätet, så blir det svårt för förövaren att ta till sig hur offret upplever övergreppet. En dataskärm gör det omöjligt för förövaren att se sitt offer i ögonen, se hur illa hen mår. Det här avståndet får antagligen övergreppet att kännas mindre verkligt och allvarligt – för den som begår det vill säga. För offret är det som händer i allra högsta grad verkligt, och kanske till och med värre än om det skett ett fysiskt övergrepp mot henne. För till skillnad från ett fysiskt övergrepp som oftast sker utan att andra ser på och också har ett slut, fortsätter ett online-övergrepp i dagar, veckor, månader och år – inför miljontals ögon. 

 

Inget ont som inte för något gott med sig, som det heter. Det som inträffade i söndags har i alla fall startat en debatt om hur kvinnors kroppar exploateras på nätet, och om hur många unga män ser på kvinnors kroppar som allmän egendom som de kan använda till eget nöje utan att be om lov. Och ur debatten får vi hoppas att det kommer ut några  konkreta förslag på hur vi stoppar detta!
För det måste vi göra. Det är ju inte bara kändisar som drabbas, det är allt vanligare att även svenska ungdomars bilder sprids, men att plocka bort bilderna från nätet och straffa den skyldiga är, med den rådande lagstiftningen, mycket svårt. Brottet det skulle kunna handla om är förtal (ett milt brott som bara ger böter), och dessutom kan åklagaren bara väcka åtal ”i särskilda fall” och om det är ”påkallat ur allmän synpunkt”. Ska man översätta det här juridiska babbalet till normal svenska så betyder det typ ”äsch, det är bara lite bilder, inget att starta en utredning på, vi har annat att göra”. Nej, Lagstiftningen som finns i dag är tandlös och kommer inte åt problemet ordentligt, men framför allt så SER den inte brottet för vad det faktiskt är; cybervåldtäkt. 

 

 

 

Kommentarer