Fastighetsbolag – välj bort sexistisk skyltning

Snart är det jul och det betyder att det är hög tid att slänga sig ut i krigszonen – jag talar om julhandeln – och trängas med alla andra som också stressar för att få ihop rätt antal klappar. När jag gick på Hamngatan i Stockholm i går, stannade jag till vid en butik som jag i flera månader irriterat mig på: Victoria’s Secret.

Foto-isabelle-improve-me1

För även om butiken är liten, har den ett gigantiskt skyltfönster. Och även om butiken knappt säljer några underkläder utan mest parfymer och necessärer, är det en kvinna i underkläder vi ser. Konstigt, det är lite som om McDonalds skulle skylta med pizza. Eller nej, det är inte alls konstigt. Butiken har stenkoll på sin målgrupp.

 

Så det är ingen slump att det ser ut som det gör på Hamngatan. Eller på Arlanda och Landvettern heller. Där har underklädeskedjan också öppnat butik.Foto-Sara-Strandlund-expressen

Varje gång jag besöker Arlanda eller går förbi Hamngatan, och möter de här gigantiska affischerna som är omöjliga att blunda för blir jag arg, ledsen och kränkt. Men framför allt så blir jag mycket förvånad. Förvånad att det fortfarande är okej att de här företagen använder våra gemensamma utrymmen  för att trycka ut sina bilder på returscherade size 0-modeller bara för att de själva ska tjäna mer pengar. Inget fel att tjäna pengar! Om det inte vore så att det faktiskt finns forskning som visar att deras bilder är skadliga! I sånna här lägen tycker jag att människans välmående måste gå före.

 

Den 9-10 december samlades ett 30-tal framstående forskare från hela världen i lilla Kristianstad för att samtala om utseendehetsen i det västerländska samhället – de enades om att det är en epidemi. Mellan 50 till 70 procent av alla unga pojkar och flickor i västerländska samhällen är missnöjda med någon del av sitt utseende. De kunde också enas kring konsekvenserna; depression, ångest, ätstörningar, rökning, steoider har ökat och det går att se direkt koppling till bilder vi ser omkring oss. Även Sveriges kvinnolobby (som står bakom Reklamera) har sagt detta. För när de frågade 1 000 killar och tjejer mellan 13-30 år om de påverkats av reklamen de har omkring sig på stan, så svarade 9 av 10 att de någon gång eller flera gånger velat förändra sin kropp och sitt utseende på grund av reklamen på stan. 9 av 10!

tv4

Paow (som är jäkligt skarp i den här intervjun) ställer en mycket bra fråga, hon frågar ”hur vi ska göra då?”. Martin Persson, doktor i medicinsk vetenskap, svarar precis som andra brukar, att media måste ta sitt ansvar och att vi måste jobba för att förändra attityderna och att vi måste lära föräldrar hur de ska snacka med sina barn om alla kroppar de ser runtomkring sig. Men vad både han och många med honom missar är FASTIGHETSBOLAGEN. Alltså företagen som ÄGER byggnaderna som företag som Victoria Secret hyr in sig i. Just Victoria Secret hyr sina lokaler på Arlanda och Landvettern av Swedavia – på deras hemsida skryter de om hur de tar ansvar för miljön men jag ser ingenstans att de vill ta ansvar för sina besökare genom att inte visa sexistisk reklam.

 

Victoria’s Secrets butik på Hamngatan ligger i en fastighet som ägs av Vasakronan. Det här är rätt kul tycker jag, för så här skriver Vasakronan på sin hemsida: ”Vasakronan är Sveriges största fastighetsbolag med 2,6 miljoner kvadratmeter kontors­ och butiksfastig­heter. Verksamheten drivs med visionen om den goda staden med hus där människor trivs och verksamheterutvecklas. Verksamheten bedrivs med hög etik och hänsyn till människor…”.

 

Andra stora fastighetsbolag som äger köpcentrum där också sexistisk reklam förekommer fritt är Folksam och Skandia. Och det är ju lustigt, för det är ju försäkringsbolag – de om några ska ju värna om sina kunders välmående. Skandia har dessutom en stor stiftelse som heter Idéer för Livet där de kämpar för att ungdomars psykiska ohälsa ska minska. Varken på Folksams hemsida eller Skandias hemsida ser jag att det tar upp det här med objektifierande, sexistisk reklam. Om ni ser det, maila mig gärna! Har suttit ett tag och letat nu men jag kan ju ha missat något.

 

Victoria’s Secret planerar att öppna 10-15 fler butiker inom kort i Sverige. Fastighetsbolagen har en möjlighet här. Precis som de säger nej till att använda material som är skadliga för miljön, kan de välja bort material som är skadliga för människan. Framför allt nu när vi vet att det är minderåriga som skadas mest. Precis som Martin Persson säger i TV4-intervjun med Paow: ”Ta ett etiskt ställningstagande”.

Kommentarer