Sociala medier och självkänsla

”Vet du vad som skadar din hjärna? Att googla dig själv? Vet du var som skadar din hjärna? Instagram. Vet du vad som skadar din hjärna? Att läsa kommentarer på Facebook,” sade Miley Cyrus till Sunday Night, och menade att sociala medier är värre än att röka Marijuana. Det var ett järvt uttalande som upprörde många tidigare i höstas. Jag tycker Miley har en poäng här, hon visar hur farligt sociala medier faktiskt kan vara för välmåendet.

miley_cyrus_sociala_medier_ar_skadligare_an_att_roka_hasch

Så i säsongens andra avsnitt av Bianca och Leones Lyckopodd snackar vi om sociala medier. Inte så mycket om utbudet, utan om hur vi tror att det påverkar oss. Till vår hjälp har vi Ellen Bergström, skådespelerskan som verkligen vet hur det är att bli beroende av det. Redan när hon var tonåring (och varken facebook eller instagram fanns) fick hon gå på en detox från Lunarstorm. Att bli beroende av facebook och sånt, kan låta märkligt men faktum är att vi nog är fler än vi tror som känner en abstinens om vi inte plocka upp mobilen och ”småkollar”.
Bianca och jag kan båda känna igen oss i det här. Själv har jag börjat tänka på hur mycket jag loggar in på facebook och scrollar i flödet på instagram och det är…. Ja, många gånger om dagen. Därför har jag försökt att några gånger om dagen helt och hållet lägga ifrån mig mobilen. Om jag missa något samtal, så är det inte hela världen. Jag kan ringa upp! Dessutom – när jag sitter och skriver – har jag börjat ta på mobilen på flight mode så inte ens pling från sms och pling från facebook kan komma igenom. Det kan låta konstigt att inte kunna svara på några timmar, men jag tänker att vad kan vara så akut? Och vad kan inte vänta? Förr i tiden, när vi hade fast telefon var det ju så här det gick till och världen gick inte under. ”Spela in något efter pipet så ringer jag upp” funkade utmärkt att använda.
Varför måste vi vara tillgängliga hela tiden!? Jag får ibland sms från personer jag intervjuat/som vill att jag skriver om dem osv sent på kvällen och de förväntar sig att jag ska ta och svara där och då, jag som är frilans och ”kan bestämma själv över mina tider” ska väl kunna svara på ett snabbt sms… Måste jag det? Måste jag svara när det är helg?

Att inte ha min mobil med mig hela tiden i min vardag känns jättabra, jag känner mig inte alls lika stressad och jag känner att jag får mer jobb gjort på kortare tid eftersom jag inte blir avbruten. Ett plus i kanten när mobilen varit av ett tag är att det plingar till mycket mer när jag väl sätter igång den! Oj, va populär jag var da, är känslan – och den är ju alltid härlig att känna. I programmet så bjöd vi också in Brit Stakston, en av Sveriges främsta experter på sociala medier. Med henne pratade vi om hur vi kan bli bättre på att använda sociala medier och hur vi kan bli mer ”populära” där. På tal om det, gå gärna in på Lyckopoddens facebook-sida och like:a oss!
150721_1524922304430148_6934566634831337340_n
Något som jag har reagerat på ibland är hur föräldrar sitter med sina mobiler och scrollar i stället för att prata med sina barn. Barnen sitter och tittar ut genom fönstret eller sitter fastklistrad vid en ipad medan föräldern sitter med näsan i instagramflödet. Jag kanske låter gammalmodig och bakåtsträvande nu, men lägg ner mobilen och prata med ditt barn! Titta barnet i ögonen och snacka!

Förra året skrev Svd en artikel baserat på en undersökning, så här står det:
”Vart tredje barn i Stockholm har klagat på sina föräldrar för att de använder mobilen på semestrar och fritid, visar en undersökning som Yougov gjort åt SvD. En av fem Stockholmsföräldrar har dessutom tappat uppsikten över sitt barn på simhallar och i lekparker när de hållit på med mobilen.”

Kommentarer