Sätt rätt kravnivå

KRAVKRAVKRAVKRAVKRAV………

Denna tid är fylld av krav. Krav som samhället och vi själva ställer på oss. Vi känner att vi ”ska” och ”måste” en massa saker och dessutom ”borde” vi känna julefrid.

Jag vill skicka en julhälsning och mina varmaste tankar till Dig, vem du än är, var du än befinner dig och vad du än kämpar med.

Jag far själv runt som en tok i dessa tider och försöker göra mitt bästa för att räcka till. Då jag i mitt arbete träffar människor inom  företagshälsovård, primärvård, psykiatri och missbruksvård  så vet jag att vi alla på ett eller annat vis kämpar på olika sätt beroende på var i livet vi befinner oss. Somliga stressar för att knyta ihop alla trådar på jobbet, hålla det där sista föredraget eller som chef ordna en julmiddag för all sin personal. Andra kämpar för att hinna med barnens avslutningar, fixa presenter till nära och kära, handla mat och göra det lite extra. Somliga kämpar med sin ensamhet, sorg smärta, sjukdom eller missbruk.

Då mitt jobb är att hjälpa människor att hantera sin stress och sina liv håller jag ögonen öppna för allt som kan vara till hjälp. Allt som hjälper oss människor att navigera oss fram i livet med de resurser vi i stunden har.

Jag vill inte mästra eller pracka på er några ytterligare KRAV. Jag vill bara dela med mig av min egen medicin. Det jag funnit som hjälper mig mest att hantera vardagen och stressen. Det är inte en avslappningsmetod, det är en attityd till livet.

Det handlar om att ställa in sitt fokus på rätt kravnivå från stund till stund. Vore jag golfare skulle jag uttrycka det som att välja rätt handicap.  Ställer man in det för lågt kanske man känner sig ”misslyckad” efter varje runda och ligger det för högt blir det för enkelt. Det handlar om att hitta en lagom utmanande nivå och flexibelt kunna acceptera om saker ibland inte blir som vi tänkt oss. Det handlar om att se sina inre och yttre krav, skapa en distans och välja om vi ska agera på dem eller inte….från stund till stund….Det ger ett lugn och en känsla av krontroll.

Se nyhetsankaret Dan Harris beskriva hur han hanterar sin stress

Leo Babauta sammanfattar dessa zen attityder och hur de kan hjälpa oss

Vi gör så gott vi kan det är allt vi kan!

IMG_2466

Gabriella

 

 

 

 

Kommentarer